„Relatíve egyensúly” = csődhelyzet Kalocsán Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. július 27. csütörtök, 12:41

Adóemelésről döntött a képviselők többsége

Míg a Kormányzatnak országos szinten a vállalkozók terheinek csökkentése, az európai unióban legalacsonyabb társasági adó bevezetésével az újabb cégek Magyarországra csábítása és munkahelyteremtés a célja, addig Kalocsán a helyi vállalkozókat sújtó adóemelés áll a város gazdálkodásának középpontjában. A képviselők többségének támogatásával megszavazott építményadó emelés nemcsak a helyi nagyvállalkozásokat, de az általuk fenntartott munkahelyeket is veszélyezteti.

Kalocsán először 2016 novemberében került a képviselő-testület elé egy a vállalkozókat jelentős mértékben sújtó építményadó emeléséről szóló előterjesztés. Ekkor még nem sikerült a többséget maga mellé állítani Bálint József polgármesternek, aki már akkor kijelentette, hogy jövőben sem áll el adóemelési szándékától.

Július 5-én, bő fél évvel az első sikertelen próbálkozás után, újra napirendre került a kérdés, hiszen sem a polgármester, sem Kinyóné Lakatos Melinda alpolgármester más kiutat nem lát arra, hogy a város költségvetésében tátongó lyukat csökkentse.

Sokan emlékezhetnek még arra a helyi médiában megjelenő interjúra, melyben Kinyóné miután megkapta az alpolgármesteri széket, elmondta, hogy mivel közgazdasági végzettsége van, feladata a város gazdasági területének felügyelete lesz, így jövőben elsősorban a város pénzügyei és a költségvetés kapcsán fog tevékenykedni. E munka egyik eredménye lehetett, hogy 2015-ben eladták azt az évről-évre több tíz milliós nyereséget termelő, száz százalékban városi tulajdonban lévő céget, melytől az alpolgármester viharos körülmények között távozott. Ugyanis a KalocsaKOM Kft-nél egykoron ügyintézői feladatokat ellátó Kinyónét ügyfél adat jogosulatlan kiadása miatt, és mert munkaidejének jelentős részét nem a munkaköréből adódó feladatainak ellátására, hanem privát ügyeire fordította, rendkívüli felmondással elbocsátották. Mivel Kinyóné ezzel nem értett egyet, Munkaügyi Bíróságra vitte a dolgot, ahol másodfokon pert vesztett. Az azóta alpolgármesterré avanzsált egykori ügyintézőnek a pénzügyek és költségvetés terén végzett munkájának most újabb gyümölcse érett be: sikerült elfogadtatni az adóemelést.

Azt, hogy Kinyóné alpolgármesteri munkájában mennyire aktív, csak sejteni lehet. A képviselő-testületi üléseken csak félévente egyszer, ha hallhatunk tőle hozzászólást. Utoljára akkor kért szót, mikor fizetésemelése kapcsán személyes érintettség miatt a szavazásból való kizárását kérte. Hosszú hónapok hallgatása után most kénytelen volt megtörni a csendet, ugyanis a legutóbbi testületi ülésen az adóemeléshez kapcsolódva a Fidesz-KDNP képviselője Simon Zoltán neki is címzett kérdést. Mivel a tervezett adóemelés a költségvetési hiány egy részét fedezi csak, Simon képviselő arra volt kíváncsi, hogy annak esetleges elfogadása vagy elutasítása esetén a fennmaradó hiányt hogyan kívánják kiküszöbölni?

Simon Zoltán szerint számtalan olyan háttér munkaszerződése van a kalocsai önkormányzatnak, ami 10 milliókat visz el. Ezeken kellene inkább spórolni az adóemelés helyett.

- A költségvetés tárgyalásakor mindig elhangzik, hogy mik azok a területek, ahonnan lehet faragni, és úgy gondolom, hogy a 2018 évi költségvetés összeállításánál újra le fogunk ülni és meg fogjuk vizsgálni azokat a területeket, ahonnan esetlegesen még lehet lefaragni költségeket. De mindenki nagyon jó tudja, elég szűkös az önkormányzat kerete, és nemcsak a költségek lefaragásával tudjuk stabilizálni a költségvetésünket, hanem kénytelenek vagyunk olyan intézkedéseket is bevezetni, mint például ez a helyi adórendelet módosítása – mondta el a baloldali tömörülés képviselője Kinyóné Lakatos Melinda.

Simon Zoltán a választ nem tudta elfogadni, ugyanis szerinte az alpolgármester ebben olyan általánosságokat mondott, amit bárki meg tudott volna fogalmazni.

- Én konkrétumokra gondoltam, hogy mi a koncepció, mi az elképzelés. Nem vagyok meglepve, hogy az a koncepció, hogy adót kell emelni, és amit el lehet, azt el kell adni – mondta el Kinyóné válaszára Simon képviselő, aki ezt követően a téma fontossága miatt több dologra is fel szerette volna hívni képviselőtársai figyelmét. Mondandója a téma jelentőségét tekintve nem fért bele az SZMSZ által biztosított időkeretbe. Azonban mint ilyenkor lenni szokott, Bálint József polgármester a törvény adta lehetőségével élve, az időn túli felszólalásnak véget vetett, így a képviselő kétszer is félbeszakított hozzászólását követően sajtótájékoztatóra invitálta a média munkatársait.

Mondandóját a képviselő azzal a sajnálatos ténnyel kezdte, hogy a testület megszavazta a helyi adórendeletet, mellyel a helyi vállalkozóknak jelentős adóterheket kell magukra vállalni. Mivel az adóemelés név szerinti szavazással végződött, így felsorolta azokat, akik azt támogatták: Dr. Bálint József, Kinyóné Lakatos Melinda, Lakatos János, Katus Attila, Dr. Angeli Gabriella, Kati László és Bolvári Ferdinánd.

- Azzal kezdem, amit a testületi ülésen is elmondtam, eddig tartott a relatíve egyensúly. Tavaly ilyenkor azt mondtam, hogy csődhelyzet közelében van a város. Most már azt mondom, csődhelyzetben van – mondta a képviselő, aki emlékeztetett ennek kezdetére, amikor is stabilitási rendeletet kellett elfogadni a képviselő testületnek. Ez kötelezően előírt feladatokat a polgármesternek, a cégvezetőknek, a hivatal, az intézmények és az önkormányzati cégek gazdasági vezetőinek. Ezen rendelet szerint egyrészt 2017. évtől a költségvetés igen szigorú keretek közt tervezhető, másrészt az önkormányzati cégek komplex – pénzügyi és üzemgazdasági szempontú – átvilágítását is el kellett végezni. A cégvezetőknek pedig e szerint ki kellett dolgozniuk egy intézkedési tervet, ami a csődhelyzet elkerülését hivatott megoldani. Simon Zoltán szerint a jelen helyzet jól megmutatja, hogy vagy az átvilágítás, vagy az intézkedési terv nem volt megfelelő, vagy nem hajtották végre az abban foglaltakat, hiszen mindezek ellenére csődhelyzetben van a város. A képviselő a költségvetés viharosnak mondható elfogadására is emlékeztetett.

- Az idei költségvetés először januárban, a tervezés időszakában bukott meg, hiszen a Pénzügyi Bizottság sem támogatta a tervezetet, ami nagyon sokat mond, hiszen a bizottságban baloldali többség van. A képviselőtestület szintén leszavazta a tervezetet, majd második nekifutásra gyakorlatilag változatlan formában sikerült költségvetési rendeletet alkotni. Simon hozzáfűzte, hogy már akkor is felhívta arra a figyelmet, hogy annak összeállítása során a kiadásokat jelentősen alultervezték, míg a bevételek irreálisan felültervezettek voltak és így kijött valamiféle egyensúly, de a költségvetés bevételi oldalán elsősorban az adóbevételek, az ingatlanértékesítések és a bírságok a növelése áll.

- Furcsának tartom, ha egy városnak a gazdasági irányítási koncepciója ezekre a bevételformákra épül. De emellett legalább ilyen furcsának éreztem Bolvári Ferdinánd független képviselőtársam hozzászólását, aki annak ellenére, hogy maga is vállalkozó, az adóemelés mellett érvelt. Kedvezőnek tartotta annak mértékét, miközben bírálta a kormánynak a minimálbérre vonatkozó emelését. Meglepő, hogy a minimálbérre szánt többletköltséget nehezményezi, ám a város rossz gazdálkodásának a lefedését szolgáló adóemelést támogatja – véleményezte Simon Zoltán, aki szerint újabb adóemelés várható a kommunális adó formájában. Ennek bevezetése már minden kalocsai polgárt jelentős mértékben érinteni fog. Megosztotta a médiával azon információját is, miszerint erre vonatkozóan készült már egy tervezet, melyben Bálint József polgármester elismeri, hogy a város finanszírozhatatlan. Ezért a kommunális adó kapcsán méltányosságokat sem fognak tudni bevezetni.

- A polgármester ebben a tervezetben leírta, hogy az értékesíthető, piacképes önkormányzati vagyon véges. Ezzel elismeri, hogy gyakorlatilag már majdnem minden eladtak – fűzte hozzá Simon Zoltán, aki szerint a városnak a takarékosságot saját magán kellene kezdeni. Szerinte még mindig nagyon sok olyan kiadás van, amelyből lehetne lefaragni. Példaként a háttérszerződéseket említette.

- Egy-két látványos esetben a mi jobboldali frakciónk nyomására megtörtént a szerződések fölbontása. De ez csak a jéghegy csúcsa. Meggyőződésem, hogy számtalan olyan háttér munkaszerződés van, ami 10 milliókat visz el. Ezeken máris rengeteget lehetne spórolni. Ezzel szemben a ma elfogadott adóemelés 25 milliós többletbevételt hoz a városnak. Bár az emelés jelentős összeggel csak a vállalkozások néhány százalékát érinti magas összeggel, de ez a néhány százalék a legnagyobb foglalkoztató a városban. Az őket negatívan érintő döntés magával hozhatja, hogy elviszik Kalocsáról a székhelyüket, mely jelentős iparűzési adó kiesést eredményezhet és a munkahelyeket is veszélyeztetni – adott hangot aggályainak Simon Zoltán, aki ismételten felhívta arra a figyelmet, hogy másfél évvel ezelőtt, a KalocsaKOM Kft. eladásából befolyt 460 millió forint után Bálint József polgármester kijelentette, hogy innentől nincs visszamutogatás, ami negatívum történik, az a jelenlegi vezetés hibája.

- A KalocsaKOM eladása kapcsán Bálint József azzal állította maga mellé a testület többségét, hogy ez az utolsó negatív intézkedése. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy az adóemelés kapcsán mivel győzte meg a képviselőket. De legalább ennyire kíváncsi lennék arra is, hogy mi jön még? Mit fognak még eladni? – tette fel a kérdést Simon Zoltán rámutatva, hogy a KalocsaKOM 460 milliója elfogyott, a mostani adóemelésből befolyt többlet pedig csak a hiány egy részét fedezi. A sajtótájékoztató zárásaként pedig Bálint József polgármesternek üzent a fideszes képviselő.

- Polgármester Úr! Ön nyári szabadságát kezdi meg, miközben a város rendezetlen, piszkos és teljes pénzügyi csődben van. Remélem, pihenés közben elgondolkozik azon, hogy hogyan tudja megoldani és kezelni a kialakult helyzetet. Gondolja át, hogy képes lesz-e Ön kivezetni a várost ebből a csődből!

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés