Öregcsertő felszámolja a lápot Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. július 24. hétfő, 07:21

A még tavaly elnyert Területi Operatív Program (TOP) 27 milliós pályázati összegéből újul meg Öregcsertő csapadékvíz elvezető hálózata,

 melynek részeként a Kalocsát Kiskőrössel összekötő út menti lápot is megszűntetik. A településnek különösen télen, tavasszal, nagy esőzések idején még nyáron is problémát okozó vizet a község szélétől 3,7 kilométerre lévő Sárköz III. csatornába vezetik.

A településnek közegészségügyi szempontból is hátrányt jelentő vizes, lápos területet jelenleg legelőként használják, több kilométer hosszú villanypásztor vigyázza.

A község életében jelentős változást hozó fejlesztésről Kis-Vén László polgármester elmondta: biztosan sokak számára szokatlan lesz, ha egy év múlva arra járva a Kalocsát Kiskőrössel összekötő út mellett évszázadok óta elterülő lápot már nem látják. A szúnyogtanya felszámolása eddig azért is gondot okozott, mert jobb megoldás híján a település csapadékvíz árkaiban összegyűlő vizet is a mély fekvésű területre vezették.

Most a községen belüli árkokat és a csatornát is újra ássák, és az ezekben összegyűlő vizet részben új nyomvonalon vezetik majd a befogadóba.

A kiviteli terveket megelőzően végzett geodéziai felmérések azt igazolják, hogy a terepviszonyoknak köszönhetően a nyílt csapadékvíz árkokban és a lápos terültről összegyűjtött víz gravitációs úton kerülhet az Öregcsertőn csak Karcagi csatornaként emlegetett Sárköz III.-ba.

A felújítandó csatorna nyomvonala a házak és az út között halad, a Kiskőrös-Kalocsa közötti út alatti, valamint a vasúti töltés alatti, betonelemekkel biztosított áteresz alsó szintje megfelel a víz gravitációs elvezetésének. Ez azért jó hír, mert két új áteresz megépítése jelentős költségtöbblettel járt volna. 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés