A szakemberképzés kardinális pont Paks II. létesítése kapcsán Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. július 07. péntek, 07:05

Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter június 30-án tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az előkészítésből a végrehajtás szakaszába lépett a Paks II. projekt. A létesítéshez kapcsolódó szakemberképzés is kiemelt fontossággal bír.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a megvalósítás szakaszában a szakemberek tekintetében kiváltképp nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy Paks I. és Paks II. között az együttműködés a lehető leghatékonyabb legyen. Erről a sajtótájékoztatón felmerült újságírói kérdés kapcsán Lenkei István vezérigazgató beszélt, aki elmondta, hogy azokra a tapasztalatokra, kialakult technikákra és szervezeti egységekre melyek Paks I. kapcsán jól működnek, építeni kívánnak a jövőben is.

 - Amennyire a szerződések és az uniós szabályok engedik, az építéshez ki kell használni azt a tudásbázist, azt a szakembergárdát mely Paks I. esetében adott – nyilatkozta az elnök.

Süli János miniszter a Régiónapló kérdésére a megvalósításhoz és üzemeltetéshez kapcsolódó szakemberképzés helyzetéről is részletesen beszámolt.

 - Felső- és középfokú végzettségű szakembereket találni nem okoz gondot, hiszen eddig is több egyetem és szakközépiskola képezte számunkra a munkaerőt. Rájuk a jövőben is feltétlenül számítunk. Az üzemeltetést nagyrészt a második, harmadik generációs paksi fiatalokkal is meg tudjuk valósítani. A szerelés és az üzembe helyezés, a létesítés időszakában nagy szükség lesz a jó szakemberekre – nyilatkozta Süli János, aki ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy a terület felelőse az e téren kiváló szakmai tapasztalattal rendelkező, eddig a Paks I. gárdáját erősítő Bognár Péter lesz. A miniszteri válaszban elhangzott, hogy szakemberképzés az úgynevezett kerítésen kívüli feladatok közé tartozik, és a jövőben országos képzési programot szerveznek, mely régiókra lesz lebontva. De nemcsak a létesítéshez kapcsolódó új szakemberek képzése és munkába állítása lesz nagy feladat, a leálló és majdan induló blokkok üzemeltetéssel kapcsolatos munkaerő biztosítására is nagy hangsúlyt fektetnek, mely során dolgozóiknak egyénre szabott életpályamodelleket dolgoznak ki.

 - Az az elvárás, hogy Paks I. és Paks II. közt úgy kell dolgoznunk, hogy az üzemeltetőnek névre szóló programot kell adni. Ha valaki 40 éves és tudja, hogy mikor áll le a blokkja, akkor számára meg kell tudni mondani, hogy azt a pár évet, ami nyugdíjazásáig szükséges, milyen feltételekkel töltheti el. Ezért is számítunk Bognár Péter munkájára, ő a korábbi körülményeket is jól ismeri. Jó módszertannal, egyéni életút-programokkal lehet azt biztosítani, hogy az 1-4. blokk dolgozói közül se legyen senki bizonytalan a jövőjét illetően, mindamellett az 5-ös 6-os blokkban is legyen megfelelő képzettségű és színvonalú szakemberünk – zárta válaszát Süli János.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés