Kiváló vízminőséggel indul a nyári szezon Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. július 07. péntek, 07:01

Kiváló vízminőség mellett, gyakorlatilag az iskolai szünidő kezdetével indult a strandszezon Dunapataj - Szelíden,

ahol a tó vizének hőmérséklete hetek óta eléri, vagy meghaladja a 24 fokot. A parton napközben mért 27-30 fokos melegben fiatalok tucatjai fürdőznek, még a  hétfői napokon is  számos étterem és büfé  tart nyitva. A vállalkozók szerint az idei pünkösdi forgalom minden eddigit felülmúlt, ha a vendégek fokozott érdeklődés a következő két hónapban is kitart, az idén minden korábbinál sikeresebb szezont zárhatnak.

A Kalocsai Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya szakügyintézője, Réfy Anita arról tájékoztatta lapunkat, hogy Szeliden a fürdőhely kijelölés megtörtént, a korábbi évekhez hasonlóan a fürdőzés tárgyi feltételei biztosítottak. Az előírt szezon előtti vízmintavételezés a tó magas vízállásánál megszokott értékelést hozta: a víz minősége fürdőzésre kiválóan alkalmas.

Arról már személyesen is meggyőződhettünk, hogy a fürdőhely egész területe bekerített, gondozott, a mosdók és az illemhelyek tiszták, a játszótér kifogástalan, a szemétgyűjtők kihelyezése is megtörtént. Réfy Anita szerint a várható időjárást, a tó vizének utánpótlását figyelembe véve a biztonságos fürdőzés feltételei a nyár hátra lévő részére is biztosítottak. 

 Az üdülőfalu központjában lévő Szittyó téren működő üzletek, éttermek és büfék tulajdonosai közül Váradi Gyulát kérdeztük az eddigi tapasztalatokról. Az üzletember arról számolt be, hogy idén a pünkösdi hosszú hétvégén minden korábbinál többen látogattak Szelídre. A vállalkozások, a szálláshelyek üzemeltetői a pünkösdi csúcs alapján is bizakodva tekintek az idei szezonra, amely remélhetőleg több bevételt hoz az idén, mint tavaly.

Váradi Gyula szerint Szelíd idegenforgalma annyiban változott az elmúlt évek alatt, hogy egyre több a kerékpáros turista, akik a szálláshely-fejlesztéseknek köszönhetően Szeliden, Dunapatajon és a közeli településeken is igényüknek megfelelő szálláshelyet kaphatnak. Ugyanakkor nyomokban a minőségi turizmus is megjelent, az újabb építésű szálláshelyek iránt a viszonylag magasabb áraik ellenére megnőtt a kereslet.

Réfy Anita az erdőjáró, túrázó vendégeknek címezve elmondta: Kalocsa és környéke nem tartozik a kullancsok által fertőzött területek közé. Ha valaki erdei kirándulásra indul, jól teszi, ha visszaérkezve átvizsgálja magát vagy a vele tartó háziállatát, ugyanis a kullancsok által terjesztett megbetegedések, a Lyme-kór és a Kullancsencephalitis mind az emberre, mind az állatra veszélyes.   A Lyme-kort  baktérium okozza és antibiotikummal kezelik. A megbetegedést az encephalitist vírus okozza és van ellene védőoltás. Ha valaki kullancs – fertőzött területre megy, kalap, sapka viselése illetve a bokánál, csuklónál zárt ruházat javasolt.

A szakember azzal folytatta: a nyár egyik velejárója az allergia, és amint az köztudott, az allergiás reakciót a fák, füvek és egyéb virágos növények finomabb, szabad szemmel egyáltalán nem látható virágporszemcséi okozzák. A pollenallergia egyik legismertebb megjelenési formája a szénanátha. Az ebben szenvedő beteg tüsszög, köhög, orrfolyást, orrdugulást, szemviszketést tapasztal az év egy adott időszakában, az allergén növény virágzásának idején.

Jelenleg többek között a tölgyfa, erdei fenyő, rozs, lándzsás útifű, csalán, hársfa virágzik és bizony az ezekre érzékenyeknél allergiás tüneteket okozhatnak  – tájékoztatta lapunkat Réfy Anita, a Kalocsai Járási Hivatal  Népegészségügyi Osztálya munkatársa.

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés