Get Adobe Flash player
A TEIT 25 éve Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. július 06. csütörtök, 07:30

A társulás munkájára ma is kiemelt szükség van

Június 3-án, nagyszabású konferenciával ünnepelte Kalocsán a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás fennállásának 25. évfordulóját. A szakmai tanácskozáson felidézték a múltat, érintették a jelent mindamellett, hogy a jövő kihívásait is részletesen taglalták.

Fennállása óta a TEIT két fő irányvonala az ellenőrzés és tájékoztatás, melyet 1992 óta végez az atomerőművel szoros együttműködésben. Az atomerőmű 12 kilométeres körzetében lévő településeket tömörítő szervezet célja a párbeszéd elősegítése és a kölcsönös bizalom továbbépítése a 13 település közel 60 ezer lakosával. Ezen felül településfejlesztési funkciója is jelentős hatással bír a társulás tagjainak körében.

- A TEIT munkájára napjainkban kiemelt szükség van - ezt Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter jelentette ki a konferencián köszöntőjében, hangsúlyozván, hogy az atomerőműnek a társadalmi szervezetekkel együtt kell felhívni arra a figyelmet, hogy az atomenergia Magyarországon megbízható energiaforrás, melyre nemcsak energiabiztonsági, de nemzetbiztonsági okból is szükség van.

    

Süli János a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter a múltról és jövő kihívásairól is beszélt

Az atomerőmű-bővítés az egész régió számára gazdasági előnyökkel jár

A miniszter nemcsak meghívott vendége, de egyben előadója is volt a rangos tanácskozásnak, aki történeti visszaemlékezéssel indította prezentációját, hiszen 31 évet dolgozott a Paksi Atomerőműben. 1980-ban üzembe helyező mérnökként kezdte meg szép ívű pályafutását, mely 2009 és 2011 között csúcsosodott ki, hiszen ez időben vezérigazgatóként végezte munkáját. Beszélt az első kapavágásokról, a kezdeti nehézségekről és az ott dolgozó 10 ezer munkásról. Paks 2 esetében már, mint tárca nélküli miniszter fogja figyelemmel kísérni a munkafolyamatokat, de ez nem tántorítja el attól, hogy ha kell, újra gumicsizmát húzzon. Süli János arról is beszámolt, hogy a régió számára milyen gazdasági előnyökkel jár a beruházás.

- Célunk az, hogy a blokkok megépítésével ne csak Paks térsége fejlődjön, hanem az egész régió is – mondta. Külön kitért a majdan munkát végző tízezrek elszállásolására, hiszen a szálláshelyeket szétosztották a környező települések közt. Ez azt jelenti, hogy több ezer ember számára kell majd étkezést, sportolási és kulturális lehetőségeket biztosítani egy-egy településnek. Mindez jelentős hatással lesz majd azon helyi vállalkozásokra, akik az ellátásba bekapcsolódnak. A kialakított szálláshelyek esetében figyelnek arra, hogy azt a vidéki turizmusban vagy szociális célokra, idősek otthonaként esetleg szociális bérlakásként az építkezés befejezte után is hasznosítani lehessen. Mindkét oldalon - a Duna jobb és bal partján egyaránt - szeretnék fejleszteni az élelmiszer feldolgozáshoz kapcsolódó cégeket, Kalocsa esetében pedig a Szent Kereszt Kórháznak is szánnak szerepet, hiszen az orvosi ellátástól kezdve a szakmai oktatásig mindent meg kell majd oldani. Ahhoz, hogy ezen célok maradéktalanul megvalósuljanak elengedhetetlen, hogy megépüljön a híd, melynek szükségességéről a miniszter is beszélt.

- Ez kell ahhoz, hogy a munkába be tudjuk vonni az itt élőket. Ez növeli a társadalmi elfogadottságot, illetve ha a híddal több 10 ezer embernek elérhetővé válik egy autópálya, talán akkor a vállalkozók is másként szemlélik a térséget – mondta.

Font Sándor országgyűlési képviselő is köszöntötte a megjelenteket

Font Sándor: Az ellenőrzés, tájékoztatás és településfejlesztés is fontos

A rangos eseményen Hamvas István, az atomerőmű vezérigazgatója is köszöntötte a megjelenteket. Emlékeztetett arra, hogy az építés megkezdésekor még nem volt jellemző az a nyitottság, melynek szükségességét később felismerték. A nyitottság érvényesítése valamint a bizalom megszerzése érdekében került aláírásra a TEIT-tel az együttműködés. A 25 éves töretlen és társadalmi elfogadottság szempontjából elengedhetetlen munkáért külön köszönetet mondott a szervezetnek a vezérigazgató, aki után a térség országgyűlési képviselője, Font Sándor lépett a mikrofonhoz. A képviselő személyes élményein keresztül világított rá a kezdetekre, amikor még villamosmérnök hallgatóként járt az erőmű falai közt, majd a TEIT fontosságára hívta fel a figyelmet kiemelve azon fejlesztési lehetőségeket, melyek az erőmű működése kapcsán éreztetik hatásukat a térségben. Zárszóként azt kívánta, hogy a TEIT zászlajára tűzött hármas cél, az ellenőrzési, tájékoztatási és településfejlesztési funkció továbbra is érvényesüljön.

Hamvas István, az atomerőmű vezérigazgatója számára a jubileumi évforduló kapcsán ajándékot adott át a házigazda, Bálint József, a TEIT jelenlegi elnöke

Kiállítás is kapcsolódott a konferenciához

A konferencián mindezeken túl Kováts Balázs egyetemi docens a TEIT múltja és jövője címmel tartott előadást, de többek közt szó esett a TEIT és az atomerőmű kapcsolatrendszerének fejlesztéséről is, melyről Dr. Kovács Antal az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója beszélt. Az RHK Kft. kommunikációs sajátosságait Honti Gabriella kommunikációs vezető ismertette, az Atomtechnikai Múzeum pedagógiai programjáról pedig Enyedi Bernadett, a múzeum vezetője tartott előadást.

Az egész napos tanácskozást megelőzően a Művelődési Ház folyosóján Vincze Bálint grafikus, tipográfus és fotóművész természetfotóiból nyílt kiállítás. Az atomerőmű évente megjelenő lakossági tájékoztató naptárjából már jól ismert, a létesítmény térségében készített természetfotókkal kívánják hangsúlyozni azt, hogy az itteni természeti adottságokat és az élővilágot semmilyen negatív hatás nem éri. A fotográfus köszöntőjében elmondta, hogy 30 éve dolgozik az atomerőműben és idén 10 éve annak, hogy természetfotózással is foglalkozik. A tárlatban helyt kaptak kedvenc a művész kedvenc természetfotói is, melyet az ürgékről készített.

 

 

 

 

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés