217 tűzeset volt tavaly Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. július 05. szerda, 07:57

Beszámolót tartottak a lánglovagok

A május végi testületi ülésen részletesen számolt be az elmúlt év munkájáról Paksi Dénes tű. alezredes, a Kiskőrösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetője, aki az elmúlt évben végzett szakmai tevékenységen túl a lelendő tűzoltólaktanya épületéről is osztott meg információkat a jelenlévőkkel.

A tűzoltóparancsnok elmondta, hogy 13 település tartozik hozzájuk, mely 50 ezer embert ölel fel. A feladatok ellátásában nagy segítségükre van Kecel és Soltvadkert települések önkormányzati tűzoltósága, valamint azon önkéntesek, akik esetenként a beavatkozás kapcsán is segítenek.

- Külön szeretném a kiskőrösi önkéntesek munkáját megköszönni, akik több esetben is ott vannak velünk. Mivel egy rajos egység vagyunk, így a nagyobb tűzeseteknél jól jön az a plusz 4-5 fő – szólt elismerően Paksi Dénes, aki a tavalyi adatokat is ismertette. Elmondta, hogy a 2016-os évet események vonatkozásában átlagos évként zárták, az esetek nagysága és bonyolultsága nem állította különleges nehéz feladatok elé tűzoltóinkat. A nyár ugyan meleg volt, de a kritikus pillanatokban egy-egy csapadék csökkentette a tűzkockázatot.

A beszámolóból kiderült, hogy 2016-ban 274 alkalommal riasztották a tűzoltókat különböző káreseményekhez, mely csak minimális emelkedést mutat a 2015-os évhez képest. Ebből tűzeset 217 volt, melyből 4 szándékosan megtévesztő jelzés volt. Ennek kapcsán a feljelentést már megtették. 65 esetben történt téves riasztás, 20 esetben pedig mire kiértek a lánglovagok felszámolták. Utólagosan bejelentett tűzeset 9 alkalommal volt. Műszaki mentéshez 133 alkalommal vonultak ki a tűzoltók. A 350 eseményből 252 esetben került sor konkrét beavatkozásra. Ha azt nézzük, hogy egy évben 365 nap van, akkor jól látszik, hogy egy hét kivételével minden napra jutott valamiféle riasztás, eloltandó tűz, műszaki mentés vagy egyéb feladat. Mindemellett az állomány az elmúlt év során 347 szemlét és ellenőrzést is tartott. Természetesen tavaly is megfelelő figyelmet fordítottak a személyi állomány szakmai továbbképzésére, valamint megfelelő kondíciójára. Mivel saját sportpályával a kiskőrösi tűzoltók nem rendelkeznek, így a város támogatásként biztosított a lánglovagok számára konditermi bérleteket, hogy a fizikumukat is karbantarthassák. Ezért Paksi Dénes külön köszönetét fejezte ki, bízva abban, hogy ezt a lehetőséget továbbra is megteremti az önkormányzat. Már csak azért is, mert a fizikai felkészülést komolyan vette a személyi állomány, ugyanis tavaly több kiemelkedő sportsikert értek el, a kifejezetten tűzoltók számára hirdetett versenyeken. Ballószögön április 20-án került lebonyolításra a megyei Tűzoltó Favágó verseny ahol csapatban 5. helyezést értek el a kiskőrösi tűzoltók. Ezen a versenyen Csizovszki Gábor c.tű.örgy „fadöntés” egyéni versenyszámban különdíjat kapott. Petrovszki Dávid a Biotech USA által Szegeden rendezett horizontális lépcsőfutó versenyen ért el 20. helyezést 97 indulóból. Petrovszki Dávid májusban vett részt a pécsi MISINA Toronyfutó Versenyen, ahol 22. helyezést ért el összesítésben. Kategórián belül 43 indulóból a 4. helyet sikerült megszereznie. Orosházán, augusztus végén tartották a nemzetközi TFA versenyt az ország legerősebb tűzoltóinak, ahol Petrovszki Dávid 39. helyezést ért el a közel kétszáz induló közül.

A szakmai beszámolón túl Paksi Dénes tűzoltóparancsnok az újonnan épülő laktanyáról is beszélt. A város szívéből annak szélére költözne a laktanya, melynek épülete várhatóan 2020-ra készül majd el. A beruházás kapcsán már a közműegyeztetések folynak. Ha elkészül az új épület, akkor a modern kor igényeinek is megfelelő laktanya áll majd a kiskőrösi tűzoltók rendelkezésére.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés