Országos konferencia a megújuló oktatásról Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. július 04. kedd, 13:41

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter fővédnöksége mellett május 23-án „Megújuló oktatás 2011-2017” címmel tartottak szakmai konferenciát

a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma intézményben. Az előzetes regisztrációhoz kötött, a Bajai Szakképzési Centrum, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Nemzeti Pedagógus Kar szervezésében megtartott fórum résztvevőit, köztük Font Sándor országgyűlési képviselőt az elsők között Fekete Antal, a konferenciának helyet adó intézmény vezetője és Virág Tibor, a Bajai Szakképzési Centrum főigazgatója köszöntötte.

Pölöskei Gáborné a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára leszögezte: a szakképzés a gazdaságról szól!

Elsőként Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára tartott előadást.  A pedagógus végzettségű, szakmán belül a szakképzés „nagyasszonyaként” is emlegetett szakember „Lehetőségek a szakképzésben” címen megtartott előadásában egyfelől mindazokat az eredményeket bemutatta, amelyeket a kormány a szakképzés érdekében tett, másfelől azokat a kérdéseket, elérendő célokat is megfogalmazta, amelyek napjainkban mind az oktatás, mind a gazdaság résztvevőinek kihívást jelentenek.

A helyettes államtitkár szerint a folyamatosan változó gazdasági környezet olyan kihívás elé állítja a szakképzésben résztvevőket, amelyekre a választ eddig többnyire jól, de még mindig nem elég hatékonyan adtuk meg. A bemutatott nemzetközi adatok fényében nem állunk rosszul, hiszen a hazai 4 százalékos munkanélküliségi ráta messze a legjobb Európában. Pölöskei Gáborné arról is értekezett, hogy miről szól majd a jövő szakképzése. Szerinte a gyors technikai, technológiai fejlődés következtében olyan munkahelyek keletkeznek majd, amelyeket most még nem ismerünk.

 Ezért van szükség az alapkészségek, az értő olvasás, írás, a számítógépes ismeretek és az idegen nyelv minél gyorsabb, minél magasabb fokú elsajátítására. Ebben a rendszerben a szakképzés és a gazdaság még szorosabb összefonódása olyan követelmény lesz, amely egyelőre csak a felsőoktatás szintjén, a duális képzésben valósul meg. Mint az előadó rámutatott: hazánkban jelenleg 700, az Országos Képzési jegyzékben (OKJ) nyilvántartott szakma van, de például Németországban csak 300.

 A németek jobban alkalmazzák azt az elvet, hogy egyes szakmákat a hasonló, egymást átfedő szakterületek miatt már az oktatás szintjén összevonják.  Majd ha arra szükség van, a gazdaság igényei szerint, az adott feladatra speciálisan képzik ki az adott mesterségben egyébként jártas szakembereket. A helyettes államtitkár mintegy zárszóként leszögezte: a szakképzés nem másról, mint a gazdaságról szól!

A további előadásokat dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős helyettes államtitkára, Ördög Dóra, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési igazgatója, Iszák Tibor, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökhelyettese és Szakál Ferenc Pál országos elnökségi tag tartotta.

 

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés