Foktő 80 milliót nyert a Kalocsára vezető kerékpár-út megépítésére Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. június 30. péntek, 09:46

A június 12-én kihirdetett nyertes TOP pályázatok között 80 millió forinttal ott van a Foktő – Kalocsa között építendő kerékpár-út megépítésének támogatása. 

A községben örömmel fogadták a hírt, hiszen a Kincstárral megkötött támogatási szerződés aláírása, a közbeszerzési eljárás lefolytatása után kedvező esetben már szeptemberben megkezdődhet az építés. A beruházás befejezésével megannyi veszélyhelyzetet kerülhetnek el a jelenleg még a Glencorehoz tartó kamionok között, egyenetlen, rossz útburkolaton közlekedő kerékpárosok és kismotorosok.   A megvalósítás menetéről Bakai Károlyt kérdeztük.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy már megválasztása előtt elsődleges célja volt a Foktő-Kalocsa közötti kerékpár-út megépítse, amely a képviselő-testület és a lakosság tejes egyetértésével találkozott.

A község az elmúlt másfél – két évben elvégeztette a tervezést, a kerékpár-út nyomvonalán lévő területeket megvásárolta a tulajdonosoktól, így már jogerős építési engedély, erre a célra elkülönített 100 millió forint birtokában kicsit már türelmetlenül várta a TOP-hoz benyújtott pályázat sikeres elbírálását. Annál is inkább, mert az előkészítés legalább 10 millió forintjába került a településnek.

A nyertes TOP pályázat híre azért is örömteli, mert a megítélt 80 millió forint megnyitotta az utat az előzetes becslések szerint mintegy 160 - 180 millió forintba kerülő, a szó legszorosabb értelmében életmentő beruházás előtt. Foktőn egyetértenek abban, hogy eddig csak a véletlen szerencsének köszönhető, hogy nem történt kerékpáros vagy gyalogos baleset a még éjszaka is kamionoktól forgalmas útszakaszon.

Bakai Károly a megvalósítás menetéről szólva elmondta: a hamarosan megkötendő támogatási szerződést után az önkormányzat kiírja az ilyenkor kötelező közbeszerzési pályázatot. Legkorábban 50 nap elteltével lehet nyertest hirdetni, így ha a pályázók közül senki nem támadja meg a döntést, kedvező esetben már szeptemberben átadják a területet a kivitelezőnek.

A Foktő és Kalocsa közti kerékpárút megépítése - szó szerint - életmentő beruházás.

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés