Kitiltották a turistabuszokat Kalocsa belvárosából Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. június 16. péntek, 09:37

Erre fel kellene hívni a sofőrök figyelmét is

A múlt hónapban tartott testületi ülésen szavaztak a kalocsai városvezetők arról, hogy korlátozzák a történelmi városrész közelében a turistabuszok behajtását és parkolását. Ennek foganatosítása érdekében autóbusszal behajtani tilos jelzőtáblák kerültek elhelyezésre, mindemellett a Kalocsai Rendőrkapitányság járőrei is kiemelt figyelemmel kísérik a szabályok megfelelő betartását.

A Kalocsa Szíve Program keretében a turistabuszok számára egy központi buszmegálló került kialakításra a Csilás parkban. Ez hivatott kiküszöbölni azon évtizedes problémát, mely során a külföldi és hazai turistákat szállító buszok a belvárosban illetve az Asztrik tér és a Szentháromság tér közvetlen közelében, sokszor a forgalmat akadályozva parkoltak. A forgalmas úttesten leszálló utasok szintén akadályozták a közlekedést, sokszor balesetveszélyes helyzeteket idézve elő. Az új buszparkolót azonban eleddig nem igazán használták, ellenben sokszor várakoztak buszok a már bejáratott, régi helyeken. A tiltótáblák hatására ez a jelenség szinte minimálisra csökkent.

  

A legutóbbi testületi ülésen Simon Zoltán, a Fidesz képviselője azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy bár szabálytalanul parkoló autóbuszból egyre kevesebbet látni, azonban még most is vannak olyan sofőrök, akik behajtanak a belvárosba. Sokan a tiltótáblákkal már csak akkor szembesülnek, mikor a belvárosba érnek. Az új szabályok miatt nem tudnak sem behajtani, sem parkolni, így kénytelenek a város szűk utcáin sofőrt próbáló manőverekkel megfordulni, vagy más irányba menni, hogy a szabályokat betartsák.

- Napokkal ezelőtt magam is végignéztem, ahogy a szűk egyirányú utcába volt kénytelen behajtani a busz, ahonnan alig tudott kijönni. Még a járdára is fel kellett tolatnia. Éppen ezért azt szeretném kérni, hogy a turista buszok közlekedésének megkönnyítése végett már a város szélén helyezzünk el információs táblákat arra vonatkozóan, hogy mely útvonalon tudják a lehető legegyszerűbben megközelíteni a Csilás parkban található központi buszmegállót – javasolta a képviselő. Bálint József polgármester viszontválaszában elmondta, hogy az elmúlt időszakban több szabálytalanul parkoló sofőr kapott már komoly büntetést. Szerinte az idegenforgalmi cégek vezetőinek kell az új rendre felhívni az ideérkezők figyelmét. Abban bízik, hogy a büntetések megteszik hatásukat és egyre kevesebben fognak szabálytalanul parkolni.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés