III. Tavaszi Kulturális Fesztivál Homokmégyen Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. június 15. csütörtök, 10:46

Homokmégy Község Önkormányzata idén április 29-én, szombaton a zsúfolásig megtelt Művelődési Otthonban rendezte meg a III. Tavaszi Kulturális Fesztivált.

A járás településeiről is érkező közönséget színvonalas program, lelkes diák- és felnőtt szereplők, kulináris élvezetek várták. A fesztivált Tapolcsányiné Varga Krisztina polgármester nyitotta meg.

A  helyi Kéknefelejcs óvoda és iskola gyerekei szívet-lelket gyönyörködtető táncokat és játékokat adtak elő, a kicsik a számukra szokatlanul nagy közönség ellenére egy elszólás, egy rossz lépés nélkül, összehangoltan  táncoltak, énekeltek.

 Az általános iskola műsora, majd a Homokmégyen már komoly hagyományokkal rendelkező bábosok legifjabb generációjához tartozó Kiskaticák bábtechnikája igazi szép magyar beszéddel párosult. A Hattyúlány című mesét a gyerekek Balogh Csaba Zoltán helyi pedagógus átdolgozásában és betanításával mutatták be. Az előadást a Bács-Kiskun Megyei Kisiskolák Közművelődési Egyesület Ki Mit Tud?- ján különdíjjal jutalmazták.

A Dunapataji Fényes Csillag Citerazenekar repertoárján főként Kalocsa környéki népdalok szerepeltek, de a Havasi Zoltán művészeti vezetőt dicsérő összeállításban Dunántúli, jászsági, sóvidéki és hévizgyörki dallamok is megszólaltak. A végig jó kedvűen muzsikáló és énekelő asszony citerások már két alkalommal kaptak arany minősítést.

    

A több évtizedes múltú Uszódi Hagyományőrző Néptánc Együttes autentikus, a kalocsaitól eltérő viselete, a tánclépésekben és dalokban azért igencsak kalocsaira hasonlító produktuma egykettőre még jobb kedvre derítette az akkor már szünet nélkül másfél órája, töretlenül kitartó, létszámában inkább gyarapodó közönséget.

A Magyarország című dal kitűnő előadása előtt Frankhauzer Liliről, a Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény 6. osztályos diákjáról nemcsak azt tudhattuk meg, hogy 4 éve táncol,  gordonkázik, 2 éve tanul gitározni, és persze színésznő szeretne lenne, de azt is, hogy énekhangját még csak egy éve csiszolják a Liszt Ferenc AMI  magánének tanszakán.

A Hajósi Gombos Harmonikások duó két tagja, Huber Ferenc és Schön Ferenc a sváb népzenéből adott ízelítőt.

Bizonyosan nem véletlen, hogy a műsorfolyam végére került a Homokmégyi Néptánc Csoport. Koreográfiájuk címét: „Szeretünk táncolni” teljes mértékben visszaigazolta mindaz, amit láthattunk. A tiszta szívvel, vidáman és felszabadultan táncoló kicsik és nagyok mindenben méltónak bizonyultak elődeik kiváló minősítéséhez. Azt is mondhatnánk, hogy ebben az összeállításban csupán egy éve együtt dolgozó csoport produkciójának gyümölcse Kishegyi Simon koreográfus, Vajda – Rigó Melinda és Vajda Gábor táncoktatók erőfeszítéseinek köszönhetően mostanra beérett. 

 A színpadi produkciók végén, a helyi asszonyok önzetlenségének köszönhetően, a közösségi épület előcsarnokában mindenféle finomságok, kiflik, rétesek, paprikás kácsi és italok várták a fellépőket és a közönséget.

 

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés