Get Adobe Flash player
Egy évre dr. Kálóczi Norbert a Kalocsai Járásbíróság elnöke Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. június 12. hétfő, 08:50

Dr. Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke, miután két alkalommal is eredménytelennek nyilvánította a Kalocsai Járásbíróság elnöki tisztére kiírt pályázatot, a harmadik fordulóban, április 1-i hatállyal az egyik pályázót, a kalocsai származású dr. Kálóczi Norbertet, kiskőrösi járásbírósági bírót bízta meg egy évre a Kalocsai Járásbíróság elnöki feladatainak ellátásával.

A megbízással kapcsolatban dr. Bicskei Ferenc lapunk kérdésére elmondta: a hamarosan nyugdíjba vonuló dr. Schön Ferenc három cikluson át, magas szakmai és társadalmi elismertség mellett vezette a Kalocsai Járásbíróságot. Ám a Törvényszék Bírói Tanácsának elnöki posztját jelenleg is betöltő dr. Schön Ferenc megbízása a törvény értelmében 2016. december 31. napján megszűnt.

Azóta az elnöki feladatokat megbízással dr. Szántó Anita, a Bajai Járásbíróság elnöke látta el. A Kecskeméti Törvényszék elnöke emlékeztetett arra, hogy a tisztségre kiírt pályázatot két alkalommal is eredménytelennek nyilvánította, ám most úgy döntött, hogy az egyik pályázót, dr. Kálóczi Norbertet egy évre, 2018. március 31-ig bízza meg a Kalocsai Járásbíróság elnöki teendőinek ellátásával.

  

Dr. Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke

A Törvényszék elnöke az egy évre szóló megbízás okáról tudakozódó kérdésünkre a tőle megszokott őszinteséggel válaszolt. Mint mondta, dr. Kálóczi Norbertet alkalmasnak tartja a poszt betöltésére, amely elképzelése szerint olyan személyiséget kíván, aki kreatív, időben, jó válaszokat ad a bírósági szervezetet és a jogi szabályozást érintő változásokra.

Az egy évre szóló megbízás humánpolitikai oka az, hogy dr. Kálóczi Norbert ugyan dolgozott a Kalocsai Járásbíróságon, ám bírói munkája korábban Kiskunhalashoz és Kiskőröshöz is kötötte. Álláspontja szerint a bíróság elnökének nemcsak büntetőjogi, de polgári jogi területen is megfelelő szakismerettel kell rendelkezni, valamint az általa vezetett bíróság valamennyi, bírósági igazgatási munkatársát, vagy az ítélkezésben résztvevő bíráját jól kell ismernie. És akkor még ott van a bíróság épülete, amelynek minden zegét-zugát ismerni kell a munkafeltételek biztosítása érdekében.

Dr. Bicskei Ferenc azzal zárta a beszélgetést: az elkövetkezendő egy év minden bizonnyal kellő tapasztalatot ad mind a megbízott elnöknek, mind a kinevezőjének.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés