Nemzeti Összetartozás és '56-os emlékműavatás Kelebián Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. június 12. hétfő, 08:39

A határmenti községben, Kelebián az Agrárkereskedelmi Központban, június második hétvégéjén gyűltek az sorstragédiákra emlékezők. 

Bányai Gábor a körzet országgyűlési képviselője elmondta: 1920. június 4. nemzetünk gyásznapja, hiszen ezen a napon íratták alá országunk halálos ítéletét a trianoni békediktátumot. 2010. óta a kormány döntése alapján ezen a napon nem csak a trianoni békediktátumra emlékezünk, ez nap vált a Nemzeti Összetartozás Napjává. Emlékeznünk kell a régmúlt gyalázatára, a szétszakított országunkra, szétszakított családokra, meghurcolt, magyar állampolgárságuktól kényszeresen megfosztott honfitársainkra, kiknek bár hazáját elrabolhatták, de szívükből a nemzeti öntudatot soha nem tudták kiölni. Erősítenünk kell az összetartozásunk, hiszen a nemzetünk egy, és legyen határon innen vagy túl, de aki magyarnak születik, az magyar lehessen, magyar szót halhasson, magyarként élhessen. Ezt a tudatot erősíteni kell a fiataljainkban is, hogy tudjanak emlékezni, tudják az erdélyi, a felvidéki, a délvidéki, a kárpátaljai, őrvidéki magyar mind nemzettársunk, és kötelességünk segíteni őket, kötelességünk összetartani a nemzetet. A kelebiaiak, kik bár Trianonnak köszönhetik településük létrejöttét, méltón emlékeznek, és érzik, tudják mit jelent az összetartozás. 

Az emléknap során Trianon- a halál és születés békediktátuma címmel Végső István történész tartott előadást, bemutatva tárgyilagosan Trianon hatását, eloszlatva tévhiteket, és bemutatta röviden Kelebia megszületésének történetét. 

Ezt követően a Farkas László Általános Iskola diákjai tartottak emlékműsort, majd a 7. osztályos tanulók számoltak be a Határtalanul program során szerzett élményeikből. Végül a nemzetközi diák rajzverseny díjazottait jutalmazták. 

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából Maczkó József polgármester mondott beszédet a központi parkban, ahol a jelenlévők közösen megkoszorúzták a Trianon kopjafát. 

Végül a Kelebiai Ifjúsági Egyesület által állított '56-os emlékművet dr. Pribitek László fősesperes szentelte meg, majd Szegedi Szabolcs az egyesület elnöke mondott beszédet.

    

 Fotó, szöveg: Szilágy Pál   

 

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés