Cél az idősek életminőségének javítása Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. június 09. péntek, 10:00

Infokommunikációs modellprogramban vesz részt Kiskőrös

Az ország 63 települése közül Kiskőrös az egyik, ahol a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elindítja az Idősügyi Infokommunikációs Modellprogramot. Ennek keretében az alföldi városban 80 fő 65 év feletti, egyedül élő idős ember otthoni számítógép használata válik lehetővé.

A legutóbbi testületi ülésen a modellprogram megvalósításához a Kiskőrös városa a Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft-vel kötött együttműködési megállapodást. A 2017 márciusától jövő év februárjáig tartó program keretében nyolcvan 65 év feletti egyedül élő lakos kap lehetőséget arra, hogy részt vegyen a programban, mely arra irányul, hogy javítsa az idősek életminőségét, miközben csökkenti a női családtagok idősgondozásból eredő terheit, ezáltal elősegítve munkavállalásukat. Mindemellett a jól működő projekt pozitív hozadéka a szociális és egészségügyi rendszer tehermentesítése is. Ennek eléréséhez a mai kor igényeinek megfelelően egy innovatív infokommunikációs fejlesztési csomagot biztosít a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség.

A rendszer működtetése, az idősek számítógép használathoz kapcsolódó oktatása a helyi szinten működő diszpécserszolgálat feladata lesz.

- A szolgálat működése a program teljes időszakában legfeljebb 20 munkavállalót igényel, akiket az itteni aktív munkanélküliek közül választunk ki. A diszpécseri szolgálat működéséhez a berendezéseket központilag kapjuk majd, nekünk az irodahelyiséget kell majd haszonbérleti szerződés keretében biztosítani – mondta el a programhoz kapcsolódóan Domonyi László polgármester.

A mintaprojekt megvalósulása nem csak az egyedül élő időseknek és közvetlen családtagjaiknak jelent segítséget, hanem azoknak a jelenleg aktív munkanélkülieknek is, akiknek a program átmenetileg munkalehetőséget biztosít majd, ugyanis 16 fő humán, és 4 fő műszaki informatikai végzettségű személyt kell majd a végrehajtás során alkalmazásba állítani.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés