Get Adobe Flash player
Országos Rétesfesztivál Kiskőrösön Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. június 06. kedd, 14:50

Középpontban a hagyomány, a gasztronómia és a kultúra

KISKŐRÖS az utóbbi években nagyrendezvényeivel mindinkább utat tör magának az országos hírű szabadtéri események sorában. A siker kulcsa a megújult főtérben, a több éves tapasztalatban, és sok-sok kiskőrösi ember fáradhatatlan munkájában rejlik, akik évről-évre újult erővel vágnak bele a város egyik legfontosabb ünnepének szervezésébe.

Május végéhez közeledvén Kiskőrösön a városalapító elődökre emlékezvén a helyiek ízelítőt adnak az idelátogatóknak múltjukból, hagyományaikból miközben bepillantást engednek mindennapjaikba is. A háromnapos programfolyamból kihagyhatatlan a szlovák kultúra, mely az idén nemcsak a népdalkörök és néptáncosok fellépéseinek idején, de a népviseleti kiállításnak köszönhetően a fesztivál egésze alatt tapintható volt. Minderre persze idén is az Országos Rétesfesztivál tette fel a koronát, ahol a hagyományos kiskőrösi szaladgálós rétesek mellett az íz-választék legalább olyan hosszúra nyúlt, mint maga a rétes. A zsűri elé a hagyományos káposztás, túrós, meggyes vagy mákoson túl olyanok kerültek, mint a cukros-krumplis, a pisztáciakrémes, almás-kókuszos, rebarbarás-epres vagy a meggyes kardamommal fűszerezett-vörösboros. Természetesen nemcsak a zsűrinek, de a látogatóknak is jutott a különlegességekből. Aki pedig nem a verseny ideje alatt látogatott Kiskőrösre, annak sem kellett rétes nélkül maradnia, ugyanis a főtéren egymás után sorakoztak a réteses pavilonok. Természetesen a szőlő- és bor városa ilyenkor a helyi borászatainak kínálatát is felvonultatja, így nem csoda, ha a borutca mindig a fesztivál leghangulatosabb része.

  

A szervezők igyekeznek mindent megtenni azért, hogy a programkínálatban minden korosztály, az idelátogatók és az itt élők is, megtalálják a szívükhöz közel állót. Így most is voltak kapcsolódó sportesemények, labdarúgás és családi sportvetélkedők, a legkisebbeket vurstli, a fiatalokat party sátor, a színházkedvelőket a Szilveszter Társulat Karinthy Bűvös székének átdolgozása, az időseket a népdalkörök és néptánc programok mellett nótás előadás várta és persze ne feledkezzünk meg a gyerekek színvonalas műsorairól sem. Felléptek a mazsorettek, a Mohácsi úti óvodások, a T-Dance Hip Hop Tánc- és Sportegyesület táncosai is. A koncertek pedig az ország egész területéről idecsábították a rajongókat. A nagyszínpad péntek esete a Kelemen kabátban együttesé volt, szombaton pedig a Hooligans élő koncertjének idején mozdulni sem lehetett a főtéren. De nem volt ez másként a vasárnapi Experidance előadása alatt sem. Mikor a fesztivál után felkerestük Domonyi László polgármestert, a rendezvényhez kapcsolódó benyomásairól büszkén számolt be lapunknak.

- Az egyik legsikeresebb rendezvényen vagyunk túl. És ez még nem is a város legnagyobb rendezvénye! Nagyon sokan voltak, ami a jó időnek, a kiváló koncerteknek és a megújult programelemeknek is köszönhető. A felújított főterünkön már harmadszor rendeztük meg a Városalapítók Napját és a Rétesfesztivált, így az elmúlt évek tapasztalataiból építkezve mondhatom, hogy most minden a helyére került. Egyértelműen látszott, hogy jó ötlet volt a vendéglátósokat a Borutca közelébe áttelepíteni, hiszen a kettő nagyon jól kiegészítette egymást. De a szombati Káposztás Ételek Főzőversenye is nagy sikert aratott, csakúgy, mint a vasárnapi „Jó ebédhez szól a nóta” programbetétünk. Magunk sem gondoltuk volna, hogy a színpad előtt elhelyezett 400 szék kevés lesz. A Rétesfesztivál pedig már évek óta vonzza a közönséget. A rétessütés napján nem csak versenyző csapatok, de látogatók hada is érkezik hozzánk. El kell mondani azt is, hogy szerencsések voltak a programválasztásaink is. A Hooligans-re az ország minden részéről jöttek, de az Experidance előadása is ezreket vonzott. Ritkán fordul elő, hogy két egymást követő este ennyi embert legyünk képesek megmozgatni. Az pedig külön öröm számomra, hogy a kézművesek, vendéglátósok, árusok már most a kiállítók is elégedettek velünk – mondta el a polgármester, aki hozzáfűzte, hogy az idén a városalapítás 299. évfordulóját tartották. Jövőre, a 300 éves évforduló kapcsán már most elkezdték a programok szervezését, amelyek nem csak három naposak lesznek, hiszen egy egész éven át tartó, eddig sosem látott programfolyammal szeretnének e jeles, a város életében történelmi jelentőséggel bíró eseményről megemlékezni.

Egy biztos, az idei rendezvény mindehhez nagyon jó alapot adott, melynek sikeréhez vitathatatlanul hozzájárult az előzetes intenzív kommunikáció is. Ebben nagy szerepe volt Lázár Chef-nek, aki a Káposztás Ételek Főzőversenyét és a Rétesfesztivált is népszerűsítette nemcsak a térségi, de országos médiában is. A két napra Kiskőrösre költöző gasztroceleb a tőle megszokott közvetlenséggel, vidámsággal és persze szakértelemmel vezényelte le és zsűrizte a versenyeket, a főzőshow során pedig saját receptjeit is megosztotta a nézőkkel.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés