16 milliárdos fejlesztés a megyében Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. június 01. csütörtök, 08:52

Font: Mindenki azt tudja megvalósítani, amire a leginkább szüksége van

Május 2-án Kecskeméten sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy a Terület- és Területfejlesztési Operatív Programban (TOP) a 2016-ban benyújtott 197 megyei pályázatból 127 részesült támogatásban, 16 milliárd forint értékben.

A megyeházán tartott sajtótájékoztatón jelen voltak a megye országgyűlési képviselői, Font Sándor fejlesztési miniszteri biztosként, és Rideg László a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke. Rideg László elmondta, hogy a TOP keretében Bács-Kiskun megye forrása a 2014-2020-as időszakban mintegy 63 milliárd forint. A most benyújtott 30 millió forint összértékű kérelemből 16 milliárd forint már biztosan kiosztásra kerül.

- A mai nappal igen fontos mérföldkőhöz érkeztek a beadott TOP-os pályázatok, hiszen a több éves, komoly előkészítő munkát követően elindulhatnak a várva várt fejlesztések - mondta a megyei elnök, aki hozzáfűzte, hogy mindezt már egy jó pár éve tartó előmunkálatok előzték meg, mely során megtörtént a települési önkormányzatok és a helyi vállalkozások igényeinek alapos feltérképezése és összegyűjtése.

- A többszöri egyeztetés, rangsorolás után a pályázatok megyei elképzelésekkel való összehangolását végeztük. Országos viszonylatban is egyedülálló a Megyei Önkormányzat koordinációjával létrejött együttműködési, támogatói rendszer, mely segítséget nyújtott a települési önkormányzatoknak a pályázatok elkészítésében. A Megyei Önkormányzat és két, nonprofit cégének 30 szakembere a pályázatok megvalósításban is szerves részt vállal majd az elkövetkező hónapokban, években – ismertette.

A nyertes pályázatokat a megyeházán hirdették ki.

Bács-Kiskun megyében óvodák és bölcsődék korszerűsítésére 17 település mintegy 3,15 milliárd forintot fordíthat. Belvíz elleni védekezésre és csapadékvíz-elvezetésre a 31 sikeresen pályázó település mintegy 3,4 milliárdot költhet. Energetikai korszerűsítés mintegy 2 milliárd forint értékben 23 településen valósulhat meg. Turizmusfejlesztésre Felsőszentiván, Hajós, Kiskunhalas, Dunapataj, Solt és Szank pályázott sikerrel, így mintegy 2 milliárd forintos fejlesztések történnek majd e területen. Egészségügyi alapellátás és szociális alapszolgáltatások fejlesztésére 29 pályázat mintegy 1,5 milliárd forintot nyert el. Közlekedésfejlesztés keretében kerékpárutak építésére Baja, Jakabszállás, Kecel, Akasztó és Soltvadkert mintegy 1,3 milliárd forintot költhet. Iparterületek és ipari parkok fejlesztése pedig Bácsalmáson, Jánoshalmán, Kiskunhalason és Mélykúton mintegy 1,2 milliárd forintból történik majd meg.

Font Sándor hangsúlyozta, hogy ezzel a pályázattal egy teljesen új konstrukciót vezetett be a Kormány, hiszen ezúttal nem egy központilag kiírt programhoz kellett az egyéni igényeket alakítani, hanem a helyi elképzeléseket alapul véve születettek meg a kiírások.

- Ez egy rendkívül rugalmas és előnyös rendszer, hiszen így reményeink szerint mindenki azt tudja megvalósítani, amire a leginkább szüksége van - nyomatékosította a megyei fejlesztési biztos. Font elmondta azt is, hogy az elmúlt időszakban nélkülözhetetlen volt a közvetítés az irányító hatóság és a pályázók között a vitatott, vagy nem egyértelmű kérdések tisztázására. Emellett fontos eredmény, hogy sikerült összhangot teremteni az igények között annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló uniós forrás egésze felhasználható legyen, és a projektek ne rivalizáljanak, hanem erősítsék egymást.

Bányai Gábor, Dr. Salacz László, Zsigó Róbert országgyűlési képviselők köszönetüket fejezték ki azért a példaértékű együttműködésért, mely a Megyei Önkormányzat és nonprofit cégei, valamint a települési önkormányzatok között létrejött és gyümölcsözően működik. Ennek köszönhetően minden település olyan érdemi fejlesztéseket tud majd végrehajtani, mely gazdasági, infrastrukturális és idegenforgalmi tekintetben is a legelőnyösebb számára. A sajtótájékoztató végén az országgyűlési képviselők beszámoltak a választási kerületükben várható fejlesztésekről.

 

Font Sándor a következő települések esetében tudott jó hírrel szolgálni:

 

Akasztó

1.2.1 Akasztó-Dunatetétlen-Solt kerékpárút építése 110 M Ft

3.1.1 Fenntartható közlekedésfejlesztés Akasztón 120 M Ft

4.1.1 Egészségház felújítása 80 M Ft

Apostag

1.4.1 Óvodafejlesztés Apostagon 120 M Ft

Bátya

2.1.3 Csapadékvíz elvezetés 60 M Ft,

3.2.1 Energiahatékonyság növelése Bátya község közintézményeiben 101,7 M Ft,

4.2.1 A nappali ellátás, a házi segítségnyújtás és a szociális étkeztetés fejlesztése Bátyán 50 M Ft

Csengőd

4.2.1 A szociális étkeztetés, valamint a család- és gyermekjóléti szolgálat infrastrukturális fejlesztése Csengődön 53,7 M Ft

Drágszél

3.2.1 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Drágszélen 33,2 M Ft

Dunaegyháza

2.1.3 Csapadékvíz-védelmi létesítmények hosszának részleges növelése 80 M Ft,

3.2.1 Energiahatékonyság növelése Dunaegyháza közintézményeinél 99,3 M Ft

Dunapataj

1.2.1 Turisztikai célú kerékpárút és kapcsolódó létesítmények építése a Szelidi-tó körül 170 M Ft,

3.2.1 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése 92,5 M Ft

Dunaszentbenedek

4.1.1 Egészségház korszerűsítése Dunaszentbenedeken 31,6 M Ft,

4.2.1 Étkezde épületének felújítása kapacitásbővítés, valamint házi gondozói iroda kialakítása érdekében 28 M Ft

Dunatetétlen

1.2.1 Akasztó-Dunatetétlen-Solt kerékpárút építése 70 M Ft

Dunavecse

1.4.1 Három csoportos óvoda fejlesztése Dunavecsén 30 M Ft

Harta

4.2.1 Szociális alapszolgáltatási központ kialakítása Hartán 70 M Ft

Kaskantyú

2.1.3 Csapadékvíz elvezetése 96,2 M Ft

Kiskőrös

1.4.1 Korszerű óvoda építése 384,4 M Ft

Miske

2.1.3 Csapadékvíz elvezető hálózat felújítása 168 M Ft

Öregcsertő

2.1.3 Öregcsertő csapadékvíz elvezető rendszerének felújítása 26 M Ft

Páhi

2.1.3 Csapadékvíz-elvezetés 25,4 M Ft

Solt

1.2.1 Akasztó-Dunatetétlen-Solt kerékpárút építése 150 M Ft

Soltszentimre

2.1.3 Csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése 14,7 M Ft

Soltvadkert

2.1.3 Belterületi csapadékvíz-elvezetés 450 M Ft,

3.1.1 Belterületi kerékpárút fejlesztés Soltvadkerten 160 M Ft

Szakmár

2.1.3 Belterületi csapadékvíz elvezetése 30 M Ft

Tabdi

4.2.1 Szociális alapszolgáltatási központ kialakítása Tabdi községben 40 M Ft

Újsolt

3.2.1 Polgármesteri Hivatal épületének energetikai korszerűsítése 23,9 M Ft

Újtelek

2.1.3 Csapadékvíz elvezető rendszer kiépítése 20 M Ft     

A következő fordulóban további 33 benyújtott pályázat kapcsán még közel 5 milliárd forintot osztanak szét a nyertes pályázók között. Az eredményhirdetés napokon belül megtörténhet.

 

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés