Aki kősziklára épít… Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. május 18. csütörtök, 08:55

Bizonyára sokan hallották ezen bibliai idézetet, amint az ige azzal példálózik, hogy a kőszikla alap az amelyre nagybiztonsággal lehet építeni.

Hitet és igazi épületet. A szikláról most a szó azon értelmében szeretnék szólni, mint az egyik legfontosabb építőelem, még a mai kor modern építkezéseinél is nélkülözhetetlen.

Joggal veti fel a kérdést a kedves olvasó, hogy hol van a szikla a manapság épülő házakban. Nézzük sorjában. Az alapozásnál használt folyami kavics, a hegyek eróziójából keletkezik, mint ahogyan a folyami homok is. A kötőanyagot, a cementet a mészkő, a dolomit és az agyag  hevítésével készítik, tehát az alapanyag szintén a szikla vagy annak mállásterméke és üledéke. Az építési mész is szikla volt gyerekkorában, majd hevítették őt is, de a végén vízbe vetették ahol mészhidráttá vált, lassú kötése közben a levegőből felvett széndioxiddal ismét sziklává keményedik, azaz újra kalcium karbonáttá, mészkővé válik.

A tízéves műanyag ablakpárkányt nem kímélte a nap.

Szigetelésünk a kőzetgyapot is sziklából van. Az olvasztott bazaltot, mint a vattacukrot centrifugával, vagy befúvott nagynyomású hideglevegővel finom szálakra bontják,melyek azonnal megszilárdulnak. Az már nem is meglepő, hogy az üveg is valamikor szikla volt, hiszen az alapanyaga a kvarchomok, szintén mállástermék.

Beláthatjuk, hogy aki sziklára és sziklával épít, az nem lőhet mellé. De mi van akkor, ha építkezésünkben olyan helyre nem „sziklát”, azaz követ teszünk, ahová mégis nagyon illenék. A kőházaktól is távol kell tartani a csapadékot. Az ilyen építőelemek hatványozottan vannak kitéve az időjárás viszontagságainak. A tető, a párkányok és fedkövek a függőleges épületrészektől tartják távol a vizet. Az olcsósága miatt egyre elterjedtebb műanyagfedések eddigi tapasztalataim szerint nem örökéletűek. 10 éves műanyag ablakpárkányt is cseréltünk már, mert a nap nem kímélte.

A belsőépítészetben pedig a munkapultok kapják a legnagyobb igénybevételt. Egy jól megválasztott kő, konyha vagy fürdőszoba pult még az unokáinkat is kiszolgálja.

Ha épít, vagy felújít, ne feledje: Aki kősziklára, kősziklával épít, az a jövőnek is épít…

Rózsa Tibor kőfaragó

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés