Kiválóan teljesítettek a kiskőrösi rendőrök Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. május 15. hétfő, 07:51

Nyomozási eredményesség tekintetében másodikak a megyében

Március 22-i képviselő-testületi ülésen tartotta meg a grémiumnak éves beszámolóját a közrend és közbiztonság helyzetéről a Kiskőrösi Rendőrkapitányság parancsnoka, Csizovszki László alezredes, aki részletesen ismertette a tavalyi évben az illetékességi területükön és a határ mellett elvégzett rendőri munkát.

A 2016-os év mozgalmas és kihívásokkal teli volt a kiskőrösi rendőröknek, hiszen az illegális migráció elleni fellépésben nagy szerep hárult a Kiskőrösi Kapitányságra is. A rendőrkapitány elmondta, hogy a mélységi ellenőrzésben, illetve az illegális határátlépők kiszűrésében intenzíven részt vettek, és folyamatosan biztosították a tiszti jelenlétet a határátkelőhelyeken.

- Az előző évhez hasonlóan erőink- és eszközeink felhasználását újragondoltuk, a súlypontokat pedig áthelyeztük. Fontosnak tartottuk, hogy a lakosság részére minél magasabb színvonalon biztosítsuk és garantáljuk a közrendet, a közbiztonságot, amihez nagy segítséget nyújtott a közbiztonsági, valamint bűnügyi helyzet folyamatos elemzése. A tavalyi évben nemcsak a Kiskőrösi Termál Gyógyfürdő és Kemping, továbbá a területén található szálloda, vagy a Petőfi Múzeum, hanem a bővülő rendezvények köre és a felújított főtér is vonzotta a hazai és külföldi turistákat. Idegenforgalomból adódó feladatainknak maximálisan eleget tudtunk tenni – mondta a rendőrkapitány, aki hozzáfűzte, hogy a nagy átmenő forgalommal bíró közutak ellenőrzését is folyamatosan és szakszerűen végezték kollégái, akik jogszerűen, gyorsan és megbízhatóan végezték az ellenőrzést. A 2015 évben regisztrált 98 sérüléses balesethez képest tavaly 92 következett be, viszont az illetékességi területen sajnos 5 halálos kimenetelű baleset is történt.

  

 

Nem a bírságra hajtanak

- Egy halálos balesetet is soknak érzek, ez óriási családi tragédiát jelent, mint ahogy a maradandó fogyatékossággal járó balesetek is. Ezért fő feladatunk, hogy a sérüléses balesetek számát visszaszorítsuk – ismertette az ezredes, aki hangsúlyozta, hogy a sebességmérő eszközöket csakúgy, mint tavaly az idén is fokozottan használják majd. A parancsnok kifejezetten büszke arra, hogy kollégái nem rejtőzködve hajtják végre az ellenőrzéseket, hanem láthatóan vannak kint az utakon, távolról felismerhetőek. Ez is azt támasztja alá, hogy nem a pénzbírság behajtására a cél, hanem hogy minél kevesebb sérüléses és halálos kimenetelű baleset történjen. Ezért fokozottan ellenőrzik a passzív biztonsági eszközök alkalmazását is, a biztonsági öv és a gyermekülés szakszerű használatát, melyek baleset esetén jelentősen csökkentik a sérülés mértékét.

 

Eredményesek a nyomozásban

A beszámolóból kiderült, hogy minimálisan, de emelkedett a 2015-ös évhez képest a város területén regisztrált bűncselekmények száma. A tavalyi évben héttel több lopás történt. Jó hír viszont, hogy a lakosságot leginkább irritáló bűnelkövetés, a lakásbetörés nem volt jellemző, 19 ilyen eset történt a városban, amely kevesebb, mint 2015-ös évben. Az autólopásos bűncselekmények szintén nem jellemzőek, a tavalyi évben ilyen jellegű esetet nem regisztráltak. Gépkocsi feltörés azonban több esetben is történt, melynek visszaszorítása érdekében jelentős erőket mozgósítottak a bűnmegelőzés területén. Így ez a fajta bűncselekmény száma is csökkent, tavaly 11 alkalommal riasztották a rend őreit ilyen esethez. Más lélekszámú településsel összehasonlítva megállapítható, hogy bűnügyileg nem tekinthető fertőzöttnek Kiskőrös. A nyomozás eredményességi mutató területén a Kiskőrösi Rendőrkapitányság a 2016-os évben 72,7 százalékot ért el a 2015. évi 70,1 százalékkal szemben, így a megye kapitányságai között a második legeredményesebb volt.

- A szervezeti teljesítmény értékelés során a Bács-Kiskun megyei Rendőr főkapitányság vezetése a Kiskőrösi Rendőrkapitányság 2016 évi tevékenységét immár második alkalommal kivételesnek ítélte. Ezáltal az az értékelés szűrhető le, hogy a kitűzött feladatok 2016 évben végrehajtásra kerültek és Kiskőrös város közigazgatási területén ugyanúgy, mint a teljes illetékességi területünkön a közbiztonsági helyzet jónak ítélhető – hangsúlyozta a rendőrkapitány.

 

Panaszkodtak a képviselők

A beszámoló után csakúgy, mint az előző években a képviselők is feltehették kérdéseiket, elmondhatták észrevételeiket. Aszódi Pál képviselő egy a lakossági fórumokon jelzett problémára hívta fel a figyelmet. A Dózsa György úton felállított VÉDA-rendszert megkerülve a Rákóczi és Baross úton jelentősen megnőtt a járműforgalom, mely során vélelmezhetően, több esetben külföldi vagy ideiglenes rendszámú terepjárókkal száguldoznak és randalíroznak. Ennek csökkentését kérte a képviselő. Csizovszki László ígéretet tett arra, hogy a Közlekedésrendészeti Osztály vezetőjének, Kothencz Zoltán alezredesnek továbbítja az észrevételt csakúgy, mint Hirsch Imre képviselő panaszát, aki a jó idő beköszöntével megszaporodó motorosok szabálytalan közlekedésre hívta fel a figyelmet. E kapcsán a rendőrkapitány elmondta, hogy mivel ezt a problémát ők is tapasztalták, ezért felvették a kapcsolatot a megyei rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályával, akik motoros rendőröket fognak biztosítani ahhoz, hogy az ilyen jellegű eseteket visszaszorítsák. Gmoser András szintén egy közlekedési problémára hívta fel a figyelmet, amit az Erdőtelki lakosok tolmácsoltak irányába. Évek óta gondot okoz, hogy sokan lassítás nélkül, van úgy, hogy 120 km/óra sebességgel hajtanak át Erdőtelken, amely balesetveszélyes. Tavasszal a quadosok is nagy sebességgel közlekednek a kerékpárúton és a belterületi utakon, ami szintén zavaró az ott élők számára. A rendőrkapitány elmondta, hogy a motoros rendőrök ennek megszűntetése érdekében is hathatós segítséget tudnak majd nyújtani.

Az ülésen az is felmerült, hogy bár több parkolóval rendelkezik a város, mégis a szabálytalanul parkolók miatt sok esetben nehéz autóval leállni a belvárosban. Ezzel kapcsolatban a rendőrkapitány arra kérte a lakosokat, hogy ha ilyen jellegű gondot észlelnek, akkor azt azonnal jelezzék, és akkor kollégái kimennek és eljárnak. Ehhez viszont az szükséges, hogy tegyenek bejelentést és kérjenek rendőri intézkedést.

Az illegális migráció elleni fellépésben nagy szerep hárult a Kiskőrösi Kapitányságra is – ismertette Csizovszki László r.alezredes.

A polgármester megköszönte

Zárásként Domonyi László polgármester elmondta, hogy a kiskőrösiek békés nyugodt kisvárosban élhetnek és ebben kulcsfontosságú szerepe van a rendőrségnek.

- Önök kimagaslóan végzik a feladatukat és tényleg szolgálnak és védenek minket, ami a mi nyugalmunkat rendkívül befolyásolja. A mai világban ez már nem egy könnyű feladat. Köszönöm, hogy a lakossági fórumokon ott vannak a kollegái, így a felmerülő kérdésekre közvetlen tudnak válaszolni. Elismerésre méltó, hogy nem kis létszámmal vesznek részt a határon is és mindennek ellenére a lakosság ezt nem veszi észre, nem tapasztaljuk a rendőri jelenlét hiányát. Gratulálok a kollégáknak, hogy a szolgálatot ilyen feszített munkamenet mellett látják el. – mondott köszönetet a polgármester, aki arról biztosította a rendőrkapitányt, hogy az önkormányzat és a képviselő-testület a továbbiakban is minden segítséget megad ahhoz, hogy hatékonyan tudják végezni munkájukat a rendőrök.

 

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés