Neked 8, hogy mit vásárolsz? Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. május 10. szerda, 11:57

Nekik nem! Ezt bizonyította nyolcadszorra a Duna-Tisza közi Agrár Expo

Húsvét előtt ismét több ezren látogattak el Kiskőrösre, a Duna-Tisza közi Agrár Expóra. Volt, akit a kiváló minőségű élelmiszerek, másokat a mezőgazdasági gépek, traktorok mustrája vonzott, míg olyanok is akadtak, akik a szakmát érintő legújabb információkra, a gazdák számára igényelhető támogatásokra voltak kíváncsiak. Teljesen mindegy, ki milyen céllal érkezett, egy biztos, üres kézzel senki sem távozott.

Endrődi Ferenc, az Akker Tüzép és Barkácsáruház tulajdonosa is előnyben részesíti a hazai, minőségi élelmiszereket.

Immár nyolcadik éve, hogy egy hétvégére a hazai termelők jóvoltából tejjel-mézzel folyó Kánaánná változik a kiskőrösi sportcsarnok. Van itt minden, ami szem szájnak ingere: mézek, sajtok, füstölt húsok, gyümölcslevek, gyógynövények, természetes alapanyagú szappanok, kézműves termékek. Különlegesek ezek, hiszen mind-mind Magyarországon, magyar termelők által, hazai alapanyagokból, nagy gonddal, elhivatottsággal és odaadással készültek és ez az ízvilágon és a minőségen is visszaköszön. Az aranyló mézben ott van az alföldi repcetábla, az út menti akácfa bódító illata, a szappanok magukba zárták az illatos levendulamezőket és a tejéért tartott kecske által lelegelt zöld gyep tette igazán természet közelivé a kecskesajtot, a borokban pedig ott az alföldi homokon nevelkedett, féltve gondozott szőlő utánozhatatlan zamata. Biztosak lehettünk abban, hogy a füstölthúsáru valóban friss, ugyanis a termelők hétről-hétre dolgozzák fel a nagy gonddal kiválasztott húsokat, amit hagyományos receptúra szerint dolgoznak fel. Nincsenek adalékok, ízfokozók, tartósítószerek csak a minőségi és tiszta élelmiszer.

A sajtospultok sokakat csábítottak. Itt például Varga Nellit.

A termékeket most is azok kínálták, akik előállítják, akik minden titok tudói. Ezeket a szakmai fortélyokat, különlegességeket, saját védjegyüket örömmel osztották meg az érdeklődőkkel is. Itt senki sem vett zsákbamacskát, ugyanis a kiállítók örömmel kínálták kóstolásra is termékeiket. Itt mindent meg lehetett fogni, szaglászni, ízlelni. Itt mosoly járt minden egyes kóstolófalat mellé és mosoly járt minden egyes kóstolófalat után. Minden termelő a szívét lelkét hozta magával. Ezt jól tudják azok, akik már évek óta visszajáró látogatói a rendezvénynek. Sokan mostanra tartogatták a húsvéti nagybevásárlást, ugyanis itt mindent megtaláltak, ami az ünnepi asztalra kell. Sokan még a locsolóknak szánt ajándékokat is itt szerezték be, többen kalocsai hímes tojásokkal és húsvéti nyuszi vagy tojás alakú mézeskalácsokkal megpakolva távoztak.

A rendezvény gasztronómiai mivoltát erősíti, hogy a szervezők immár harmadik éve hívnak olyan előadót, aki a helyszínen saját receptjét készíti el. Idén a híradósból főzőműsorok közkedvelt szereplőjévé avanzsált Stahl Judit látogatott el, aki igaz a helyszínen kiválasztott segítségeinek adta ki a munka dandárját, de egy villámgyors, vendégváráshoz kiváló ananászos süteményreceptet osztott meg az érdeklődőkkel, akik a végén meg is kóstolhatták a helyben sütött csemegét.

Stahl Judit a kalocsai Ráczék füstöltáruiból vásárolt be.

Vasárnap délelőtt Párkányi Kolos bűvész varázsolta el a közönséget, rejtette kenyérbe a kártyát, fűzte egymásba a karikákat és látott a nézők gondolataiba, délután pedig Wolf Kati koncertjére gyűltek össze több százan a sportcsarnokba. Igaz minden előadó más műfajt képviselt, egy valamiben azonban mindhárman közös nevezőre jutottak: az expóról nem lehet úgy távozni, hogy a helyi termelők által kínált ételeket, sajtokat, borokat, pálinkákat, húsárukat és üdítőket meg ne kóstolják. Stahl Judit a kalocsai májas és szalámi régi időket idéző íz világával ismerkedett, Párkányi Kolos miután a hímes tojásért cserébe elbűvölte a népviseletbe öltözött asszonyokat, traktorra szállt, Wolf Kati pedig kürtöskalácsért és Garden gyümölcsléért állt sorba.

      

Wolf Katit a kiskőrösi Szentpéteri borok és készítői is meggyőzték.       

Azonban nemcsak az egymást régi jó ismerősként üdvözlő kiállítók, a megszokott minőségi termékekért, a nagy volumenű személyautó és mezőgazdasági gépkiállításokért idejáró törzsközönség és a helyiek vendégszeretetét élvező fellépők jönnek évről-évre szíves örömest az expóra. A Font Sándor országgyűlési képviselő fővédnöksége mellett megrendezett Duna-Tisza közi Agrár Expo mára az agráriumot jelentősen befolyásoló döntéshozók és a szakmai szervezetek számára is jelentőséggel bír.

          

Nagy Tamás az expo főszervezője és Domján Gergely a NAK elnöke.

Ezt támasztja alá, hogy az esemény ünnepi megnyitóján az expónak otthont adó város polgármestere Domonyi László valamint Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke mellett dr. Viski József agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár is köszöntötte a megjelenteket. Az expón részt vett dr. Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár is, akinek szakmai előadásából a megjelent gazdák az agrárágazatot érintő aktuális kérdésekről első kézből kaphattak információkat.

Czerván György államtitkár és Font Sándor országgyűlési képviselő haza is vittek a Szomor Farm szürkemarha szalámijából.

Őt követően Domján Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei elnöke a szervezet szolgáltatásairól nyújtott tájéko    ztatást, majd Tóth Márta a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Bács-Kiskun megyei területi felelőse az agár és vidékfejlesztési pályázati lehetőségeket ismertette. A meghívott neves szakembereken kívül az idén is tiszteletét tette a rendezvényen Kerényi János, országgyűlési képviselő valamint a térség szinte összes polgármestere Dunavecsétől Kalocsán át egészen Kecskemétig.

A nyolcadszorra megrendezett expó ez évben is elérte célkitűzését. Újra nyomatékosította, hogy a magyar termékek vásárlásával azokat a magyar termelőket segítjük, akik itthon állítanak elő termékeket hazai munkaerővel. A magyar termékre költött pénz pedig hazánkban marad. Hosszútávon így hozzájárulhatunk a hazai gazdaság fellendüléséhez.

Köszönjük, ha ott voltak és jelenlétükkel, vásárlásukkal Önök is hozzájárultak a közös sikerhez! Ha az idén nem tudtak eljönni, akkor se keseredjenek el, jövőre ismét lesz Agrár Expo!

Varga Szabolcs és neje desszerttésztái iránt folyamatos volt az érdeklődés.

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés