Halál a német tanyán Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. április 27. csütörtök, 07:41

Amíg élek nem felejtem el a történteket — emlékezik vissza dr. Kokrehel Hajnalka a tragikus éjszakára.

Március 30-én éjjel ő volt szolgálatban a kiskőrösi orvosi ügyeleten. Egy német férfi ismerősét hívta fel telefonon: úgy érzi magát, mintha ételmérgezése lenne, rosszul van ő is és élettársa is. Olyannyira, hogy nem tudnak a kocsiig sem kijutni. Az ismerős azonnal intézkedett. Ennek nyomán a helyszínre sietett a tanya előző tulajdonosa, és ő vezette be a kiskőrösi ügyeletes doktornőt és sofőrjét a tanyáig. A hívás sötétedés után, este fél 10 körül történt. A kiérkezők a tanyát zárva találták, belül egy kutya ugatott. Az ajtón keresztül egy parázsló grillsütőt láttak.

Az ajtó feltörésére a rendőrség segítségét kérték. Nem sokkal ezután, kiskőrösi vezénylésre megjelent Doszpod László soltvadkerti körzeti megbízott, aki betörte az ajtót. A tanya belső szobájában egy eszméletlen nőt és egy férfi holttestet találtak a földön. Kiszellőztettek, kivitték a szobából a hölgyet, aki lassan magához tért. Őt a kiskunhalasi kórház sürgőségi osztályára vitték be mentővel. A vizsgálat szénmonoxid mérgezést igazolt a hölgy véréből, akit másnap hazaengedtek a kórházból. A hatvanéves férfit sajnos már nem lehetett megmenteni.

 

Tragédia…

… ami elkerülhető lett volna, ha nem faszenes grillsütővel melegítenek a szobában. De bármelyikünkkel előfordulhat, aki cserépkályhával, kályhával, vagy gázzal fűt. Ugyanis rossz szellőzés esetén szénmonoxid kerül a légtérbe, ami szagtalan, jól keveredik a levegővel és lebénítja az izmokat. Tehát még tudatánál van a mérgezett, de már nem tud mozdulni. Ezért a szénmonoxidmérő — ilyen fűtés esetén — nagyon fontos tartozéka kellene, hogy legyen lakásunknak.

 

A két kutya túlélte

Mivel a szénmonoxid lefelé terjed, a kutyáknak kellett volna először elpusztulniuk. Állatorvosi vélemény szerint azonban a kutyák megérzik a veszélyt, és kimennek a helyiségből.

 

Jutalom a rendőrnek

Doszpod László soltvadkerti rendőrzászlós Szent György nap alkalmából tárgyjutalmat vehetett át Bócsa Község Önkormányzatától. A mélykúti származású rendőr 1998-ban a határőrség állományában kezdte pályafutását, majd 2009-ben a Kiskőrösi Rendőrkapitányság állományába került. 2011-ben Bócsán sikeresen működött közre az „angyalföldi gyilkos” elfogásában. Idén márciusban a német tanyánál tanúsított határozott fellépése emberéletet mentett.   

 

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés