A sváb kitelepítésre emlékeztek Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. március 14. kedd, 14:57

Amióta január 19-e hazánkban az elhurcolt és elűzött magyarországi németek hivatalos emléknapja, Császártöltés község német nemzetiségi önkormányzata minden évben ezen a napon, vagy annak közelében emlékünnepséget tart, amelyen a közösség megemlékezik a faluban 1947-48-ban történtekről.

Idén január 22-én minden korosztály képviseltette magát a helyi sportcsarnokban.

Elhangzott a magyarországi németek himnusza. Dr. Knipl István történész és régész helybeli német családból származik, aki történelmi háttérrel vázolta fel a kitelepítés folyamatát. Császártöltésen 1400 név szerepelt a listán. A kitelepítés két lépcsőben történt. 1947 nyarán tíznél több teherautó gördült be a faluba a rendőrség és csendőrség kíséretével, körbezárták a falut, azonban egyetlen kitelepítendőt sem találtak, mindenki elbújt. Másnap aztán, mikor a lakosok fellélegezve visszajöttek, újra megjelent a karhatalom és megindult a kitelepítés. A következő alkalom 1948 januárjában volt. A svábok házaiba észak és közép magyarországi, ill. felvidéki (szlovákiai) magyarokat telepítettek. A hetven évvel ezelőtti eseményekre nem lehet és nem szabad érzelemmentesen visszaemlékezni, azonban leszögezhetjük, hogy a ma emberei egyöntetűen szállnak síkra, hogy a 20. század kegyetlenségei soha ne ismétlődhessenek meg!

  

Császártöltésen hetven évvel visszaforgatták a történelem kerekét. A közönség két sváb család példáján keresztül élhette át az 1947. augusztus 15-i eseményeket. Komáromi Mátyásné, Angeli Éva, aki ma 92 éves, átélte e nehéz időket. A családja bujdosott, hogy elkerülje az elűzetést.

A műsort az Érsekhalmi Hagyományőrző Kórus színesítette énekével, majd az iskola diákjai szavaltak. Egy kitelepített naplójából olvasott fel két diák magyarul és németül. A Császártöltési Német Nemzetiségi Kórus a kitelepítéssel kapcsolatos énekeket adott elő.

Petz Erzsébet, német-biológia szakos tanárnő, a helyi német nemzetiségi önkormányzat elnöke saját édesanyja visszaemlékezéseiből olvasott fel.

Stadlerné Csányi Éva iskolaigazgató végezetül meghívott minden jelenlevőt, különösen a helyi általános iskolásokat annak a batyunak a kibontására és megtekintésére, amely a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának vándorbatyujaként erre a hétvégére érkezett Császártöltésre. A batyu 2016 áprilisa óta van úton, magyarországi német iskolákba viszik el, hogy ezzel is felhívják a tanulók figyelmét a németek elűzetésére.

A császártöltésiek csomagját, házilag sütött kenyércipót és egy üveg házi szilvalekvárt, Stadlerné Csányi Éva és Petz Erzsébet helyezte el a „Wanderbündel”-ben a többi sváb falu gyűjteménye mellé.

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés