Harc a királydinnye ellen Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. március 13. hétfő, 08:44

Elengedhetetlen az utak karbantartása

Kiskőrösön a januári testületi ülésen döntöttek úgy a grémium tagjai, hogy útfelújításra, karbantartása alkalmas vontatást igénylő munkagép és erőgép beszerzésére pályáznak. A 10 milliós támogatásból 1 db Gildini Ronin kistraktort és útkarbantartást szolgáló eszközöket fognak beszerezni. Mindehhez 3 milliós saját forrást rendeltek a honatyák.

A most megpályázott munkagépet a jövőben a Kőrösszolg Kft szakemberei fogják használni, főként a kerékpárutak és a járdák karbantartására. De jövőre a hó eltakarításban is jól jönnek majd az új eszközök. Erről Domonyi László polgármester beszélt a testületnek.

- Komoly gondot és nem kis feladatot jelent számunkra, a közelmúltban átadott kerékpárútjaink megfelelő karbantartása. Gépparkunkban ugyanis nem található olyan nagy teljesítményű, de keskeny nyomtávú traktor, amellyel megfelelő minőségben, hatékonyan lehetne munkát végezni. A Kőrösszolg Kft. jelenlegi flottájában megtalálható gépek könnyű súlyuk miatt a rézsűkaszát nem bírják, így a kerékpárút melletti területeken kézi erővel kellett munkát végezni – mondta el a polgármester, aki hangsúlyozta, hogy a kerékpárutak megfelelő szintű fenntartása nemcsak óriási feladat, de nagy felelősség is. Ha az út mellett kinövő gyomnövényeket nem távolítják el időben, akkor azok - főleg a tarack és az e vidéken sűrűn előforduló királydinnye - hatalmas károkat okoznak. Ezek a növények képesek az aszfalton keresztül is utat törni maguknak és így az útpályát is könnyedén tönkre teszik. Ez az új gép stabilan tud majd közlekedni akár a Soltvadkertre vagy Akasztóra vezető kerékpárúton is és jelentősen megkönnyíti a szakemberek munkáját. De nemcsak a gyomirtásban veszik majd hasznát, hiszen a pályázatban egy traktorra szerelhető speciális só- és homokszóró eszköz is szerepel.

- Idén rég nem látott mennyiségű hó esett Kiskőrösön is. A közterületek, utak és járdák hómentesítését erőnkhöz képest próbáltuk az egész városban megvalósítani. Az új traktor és a hozzá tartozó eszközök a téli időszakban a kerékpárutakon és a járdákon is elférnek, keskeny nyomtávuk lehetővé teszi, hogy ezeket hatékonyan bevessük a hóeltakarításba is – ismertette Domonyi László. A jelenlévő képviselők mind a pályázat mellett tették le voksukat. Pozitív elbírálás esetén a nyári időszakban már ezzel a munkagéppel végezhetik a kerékpárutak karbantartását a Kőrösszolg Kft. munkatársai.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés