Leölték, feldarabolták és megették Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. március 09. csütörtök, 14:41

Sikeres volt az első Városi Disznótor Kiskőrösön

Kiskőrösön február 4-én a kora reggeli órákban, a Pozsonyi utcában a Pátriával szemben, a hidegvérrel előre eltervezett életellenes cselekménynek egy disznó esett áldozatául. A Kiskőrösi Gazdakör tagjai szinte egytől egyig részesei voltak az eseményeknek, a helyiek pedig örömmel fogadták és fogyasztották a gondosan elkészített disznóságokat.

Hetek óta készültek a gazdakörösök arra, hogy a város lakosságát autentikus disznóvágás keretében lássák vendégül. A több éves összeszokott munkavégzésnek köszönhetően most is gördülékenyen ment minden, hiszen a malacot villámgyorsan és szakszerűen feldolgozták. Az elkészült hagyományos disznótoros ételek pedig pillanatok alatt elfogytak. Reggel sült vért, délután disznótoros pecsenyét, hurkát és kolbászt, este pedig egy teljes toros menüt, orjalevest, főtt húst „zmácsenkával” töltött káposztát, sült hurkát, kolbászt, disznótoros pecsenyét, lekváros és diós hájast kínáltak azoknak, akik a kulináris élvezeteknek akartak hódolni. De mint Szentpéteri Attilától, a gazdakör elnökétől megtudtuk, nem csak a gasztronómia miatt hívták életre a rendezvényt.

  

- Az volt a célunk, hogy azoknak, akik még nem vettek részt disznótoron, megmutassuk, hogyan zajlott ez régen. A hagyományokat követve dolgoztuk fel a disznót, melynek leglátványosabb eleme a disznópörkölés és a darabolás – mondta el az elnök, aki hozzáfűzte, hogy vegyesek az érzései a rendezvénnyel kapcsolatban.

    

- A nap folyamán nagyon sokan fordultak meg a városi disznótorban, az ételjegyek mind elfogytak, délben hosszú sor várt a friss pecsenyére, este pedig tele volt a Pátria. Ennek nagyon örültünk, hiszen az volt a célunk, hogy minél több embert megmozgassunk. Viszont az lenne az igazán jó, ha magára a disznóvágásra, az ehhez kapcsolódó autentikus elemekre is legalább ilyen sokan lennének kíváncsiak. A jövőben erre biztos, hogy nagyobb hangsúlyt fogunk fektetni – árulta el az elnök. E kijelentés ismeretében már szinte bizonyos, hogy jövőre is megrendezik a közösségi disznóvágást. A rendezvényből a gazdakörösök mellett az önkormányzat is kivette a részét, hiszen az infrastrukturális feltételeket, sátrakat, faházakat, a helyszínt is ők biztosították és hathatós segítséget nyújtottak rendezvényhez kapcsolódó engedélyek valamint az útlezárás kapcsán is. Az önkormányzat és a gazdakör sikeres együttműködése már most előrevetíti, hogy egy szép hagyomány indult útjára Kiskőrösön február első szombatján.

      

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés