Nem változott a parkolási rend Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. március 02. csütörtök, 12:53

Figyelmen kívül hagyták a kalocsaiak kéréseit

Régóta parkolási gondokkal küzdött Kalocsa, ezért 2016 tavaszán a város frekventált belvárosi részein hétfőtől-péntekig bevezették az időkorlátos parkolást. A rendszer ingyenes és nagyon egyszerűen működik, elég egy műanyag órát tartani az autóban vagy egy papírlapot és tollat, amire felírjuk a megállás időpontját. Ettől számítva két órahosszánk van ügyeink intézésére.

A bevezetés után három hónappal, a megtartott lakossági fórumok után újratárgyalta a képviselő-testület az időkorlátos parkolás kérdését. A frekventált helyeken a bevezetésnek köszönhetően hét közben szinte mindig van szabad parkoló, de mint ahogy azzal előre számolni lehetett, gondokat is hozott az új rendszer. A képviselők a visszajelzések alapján főként a közterület felügyelők esetenkénti túlzónak tűnő eljárásait említették, ugyanis sokan panaszkodtak arra, hogy 5 perces időtúllépés esetén már büntetést kaptak. Voltak, akik a parkoló zónákhoz tartozó kiegészítő táblákat hiányolták, míg mások, a Tomori és Hunyadi utcák túlterheltségére hívták fel a figyelmet. Akkor úgy határozott a grémium, hogy 2016. december 31-ig, ezen jelzések figyelembevételével, ha szükséges újrahangolják a rendszert.

Ezen ülésre ez év januárjában került sor, vélhetően azért, mert a decemberben megtartott közmeghallgatáson elhangzottakat is be kívánták építeni az újragondolt parkolási rendbe, hiszen akkor minden második felszólaló a parkolással kapcsolatos aggályainak adott hangot. Végül mégsem így lett. A megszólalók főként arra hívták fel a figyelmet, hogy azok a „kényelmi parkolók” akik kocsival érkeznek a munkába, és a zónán kívül hagyják munkaidőben autóikat, jelentősen megnehezítik a belvárosban élők hétköznapjait. Ugyanis reggel nyolctól délután négy óráig, szinte lehetetlenség a saját házuk előtt autóval leállni a lakóknak. Ugyanígy jogos nemtetszésének adott hangot az gyorsétterem tulajdonos is, aki azt nehezményezte, hogy főként a hivatali dolgozók autójával van feltöltve az üzlete előtti parkoló. Így aki ebédidőben a város másik részéről érkezik, csak távolabb tud megállni. De az áruszállítást legalább ennyire megnehezíti az új parkolási rend.

    

Az önkormányzat szakemberei a kéréseknek megfelelően részletesen megvizsgálták a parkolási zónák és azok közelében lévő parkolási lehetőségeket. Az adatok feldolgozása után kiderült, hogy az időkorlátos parkolási zónák kihasználtsága a szabályozásnak köszönhetően 40 és 60 százalék között mozog, míg a szabályozatlan és korlátozás nélkül használható parkolók kihasználtsága sok esetben, mint ahogy azt a lakosok is jelezték, eléri a 100 százalékot. Kiderült az is, hogy a frekventált helyektől távolodva azonban ez a kihasználtsági mutató egyre csökken, így összességében elegendő azon parkolóhelyek száma, ahol korlátlan ideig otthagyhatók a gépjárművek.

A vizsgálat végkifejlete az lett, hogy az időkorlátos parkolási zónák lehatárolása megfelelő méretű, a zóna parkolóhelyeinek darabszáma elégséges. Mivel ezek optimális helyen kerültek kijelölésre, így annak átalakítását nem javasolják. A lakossági igényeket vegyesnek értékelték a szakemberek, hiszen a nem időkorlátos területekről jellemzően az a kérés fogalmazódik meg, hogy vonják be az adott területet is a zónaövezetbe, míg a zónában élők főként mentességet kérnének. Az előterjesztő a lakossági igényeket elutasította, mondván a korlátozás alóli mentesség, mint lehetőség megteremtése szakmailag nem javasolt. Így minden maradt a régiben. Vagyis majdnem minden. A határozatot megalkotó önkormányzat minimális változtatást azért eszközölt, ugyanis a parkolási zónák területére 10 db időkorlátos használat alóli felmentésre szóló engedélyt bocsátott ki, amivel a hivatal gépjárművei és a hivatalhoz érkező vendégek korlátlan ideig parkolhatnak. Az átmenetileg Kalocsán állomásozó rendvédelmi szervek gépjárművei szintén mentességet kaptak. A belvárosban élők pedig továbbra is kénytelenek lesznek az új parkolási rend okozta kellemetlenségekkel együtt élni.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés