Nagyvárosi rangra emelkedhet Kiskőrös Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. február 28. kedd, 09:28

Új óvoda, sportcsarnok, vásárcsarnok, záportározó, ipari park és távhő-központ is épülhet a jövőben Kiskőrösön.

Ha a városnak sikerül középtávú terveit megvalósítania, akkor hosszútávon nemcsak gazdaságilag stabil, de támogatások nélkül is jól működtethető településsé válik.

Az év első testületi ülésének legfontosabb napirendi pontja volt a város középtávú tervének elfogadása. Ha a városatyák egybehangzó támogatása mellett elfogadott előterjesztésnek csak a fele teljesül, már akkor is a régió egyik legélhetőbb, nagyvárosi léptékekkel mérhető települése lesz Kiskőrös. A következő 5 év terveiről, a már beadott, valamint előkészített pályázatokról és a megvalósításra váró ötletekről Domonyi László polgármestert kérdeztük.

- Szinte végeláthatatlan az a felsorolás, amelyet a testületi ülésen a középtávú tervek között ismertetett. Melyek azok a sarokpontok, amelyek hangsúlyosak ebben?

- A középtávú tervezésnél a Terület- és Településfejlesztési Program, azaz a TOP-os megyei pályázatok azok, amelyek meghatározzák a megvalósítási sorrendet. Az elsődleges tervezés során jeleztük, hogy az óvodaépítés, energetika, belvízrendszer felújítás, -karbantartás, -építés és gazdaságfejlesztés területén kívánjuk kihasználni a pályázati lehetőségeket.

- Mely pályázatok kerültek beadásra?

- Az idén három, még a tavalyi évben előkészített pályázatot adtunk be. Szeretnénk egy a mai kor igényeinek is megfelelő, modern, vadonatúj óvodát építeni, ahová a most meglévő két nagyon régi és rossz állapotú épületből átköltöztetnénk a csoportokat. Erre azon örvendetes okból is szükség van, mert Kiskőrösön folyamatosan nő a gyermeklétszám. Az új helyen így öt csoport helyett hat indítására nyílna lehetőségünk. Emellett még két energetikai pályázatunk is elbírálásra vár. A kisebb volumenű pályázat több részből áll. Ebbe a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum és az ehhez tartozó nagy raktárépület valamint a Küzdősportok Házának energetikai felújítása tartozik. A másik energetikával kapcsolatos pályázatunk már sokkal komplexebb, hiszen a Polgármesteri Hivatal udvarában egy olyan hő központot szeretnénk létesíteni, amely öt intézményünk fűtését tenné lehetővé. Nemcsak egy vadonatúj kazánház és az ehhez tartozó tárolók épülnének meg, hanem távhő rendszer is létesülne. Ennek segítségével nemcsak a hivatal, de a Batthyány óvoda, a zeneiskola, a Pátria Klubház és a Művelődési Központ épületét is fűteni tudnánk. Mindhárom pályázat esetében márciusig megtörténik az elbírálás. Bízunk abban, hogy mindhárom esetben pozitív lesz és elindíthatjuk az ezekhez kapcsolódó közbeszerzéseket.

- Mindez csak a megvalósításra váró tervek egy része. A középtávú tervben ettől jóval több fejlesztés szerepel.

- Már előkészítettünk egy anyagot a záportározó és belvízelvezető rendszerekre kiírt pályázat kapcsán. A városnak régóta szüksége van egy záportárózóra és azokon a helyeken, ahol a heves esőzések után pár órára megáll a víz, mindenképpen korrigálni szeretnénk a belvízelvezető rendszerünk hibáit. A pályázathoz kapcsolódó tervek már készen vannak, csak a kiírásra várunk. E mellett a TOP gazdaságfejlesztési lehetőségeit is szeretnénk kiaknázni és egy olyan fedett piaccsarnokot tervezünk megépíteni, amely napi szinten központi tere lenne a vásárlóknak és termelőknek egyaránt. Úgy vélem Kiskőrös megérdemel egy kulturált, modern piaccsarnokot, hiszen helyben hihetetlen nagy igény mutatkozik a piac iránt, az itt élők szeretik a magántermelők portékáit. Ha sikerül a csarnokot és a nyitott, ámde fedett nyári piacot megépíteni, akkor bízunk benne, hogy ez nemcsak szerdán és szombaton, hanem a hét minden napján fő vásárlási hely lesz.

 

Domonyi László: „Amire szükségünk van, azt most lehet megszerezni” 

 

- A TOP pályázati lehetőségein kívül még milyen forrásokból kívánják a jövőre vonatkozó fejlesztéseket megvalósítani?

- A Kézilabda Kft-n keresztül már felvettük a kapcsolatot az Országos Kézilabda Szövetséggel, hiszen TAO-s pénzből szeretnénk egy teljesen új, 1100 férőhelyes, multi funkciós kézilabda csarnokot építeni. Kiskőrös legrégebbi és legsikeresebb sportága a kézilabda, mely országos szinten is ismert és elismert. Nem titkolt célunk, hogy egy kézilabda akadémiát is létesítsünk. Ennek alapvető infrastrukturális háttere lehet az új csarnok, mely kulturális- és nagyrendezvény központként is funkcionál majd. Az épület tervének elkészítéséhez a szövetség már megítélt egy nagyobb összeget számunkra, így várhatóan áprilisban, a TAO-s kiírásnál már egy komplex, jól előkészített pályázatot sikerül beadnunk. De emellett a TAO-s lehetőségeket szeretnénk a labdarúgás és a vízilabda területén is kihasználni. Így felújíthatjuk a központi sporttelepünket és futballpályánkat, az uszodában pedig egy szabványos, vízilabdázáshoz alkalmas medencét tudnánk kialakítani. Ezek olyan jelentős mérföldkövek lennének a helyi sportéletben, melyek a fiatalok számára minden területen lehetőséget teremtenénk a megfelelő sportolásra. Ezeken túl, kormányzati központi keretből ipari parkra is szeretnénk pályázni. Itt nemcsak az újonnan induló vállalkozásoknak, hanem a helyileg beszűkült és fejlődni kívánó cégeknek is megfelelő helyet biztosítanánk tevékenységük végzéséhez. Nem kérdés, hogy szükség lenne egy energiatakarékos közvilágítási program megvalósítására, mint ahogy egy saját napelem park is sokat segítene abban, hogy hatékonyabban és olcsóbban működtessük a várost energetikai szempontból, de szükség lenne útkarbantartó eszközökre, gépekre, hogy ezáltal növeljük szolgáltatási színvonalunkat. Természetesen a jövőben sem feledkezünk meg az utakról, járdákról, játszóterekről, szabadidős tevékenységek eltöltésére alkalmas parkok kialakításáról, mint ahogy a földutak aszfalttal való ellátásáról sem. Most adtunk be pályázatot egy a kiskőrösiek által gyakran használt, úgynevezett „széles út” aszfalttal való borítására, ennek is reményét látom, hogy talán sikerül megnyerni. De ha lehetőségünk nyílik, akkor kulturális, egészségfejlesztő, oktatási és felzárkóztató programra is pályázunk majd. Az alapelvem egyértelműen az, hogy mindenre pályázzunk addig, amíg van lehetőség. Amire szükségünk van, azt most lehet megszerezni. Nem pedig öt év múlva kell, hogy fájjon a fejünk, hogy miért nem pályáztunk.

- Nagyon sok mindent átölelnek a tervek. Az önkormányzat képes lesz emellé forrásokat is rendelni?

- Az elmúlt uniós ciklusban közel 7 milliárd forint pályázati pénzt nyertünk, nem szeretnénk lemaradni erről a számról a mostani ciklusban sem. A pályázatok fedezetére a város rendelkezik egy bizonyos mennyiségű önerővel, de nem titkoljuk, hogy hitelfelvételi lehetőségeket keresünk. Azt is tudjuk, hogy kormányzati engedéllyel lehet csak az önkormányzatoknak hitelt felvenni. Tavaly megkaptuk a lehetőségét, hogy hitelt vegyünk fel, csak nem éltünk vele. Bízom benne, hogy az idén is így lesz. Annyira jók a mostani finanszírozási feltételek, hogy a képviselő-testület úgy gondolja, bátran nyúlhatunk ehhez az eszközhöz. Mivel jó a város gazdasági helyzete, így nem félünk attól, hogy ezt a hitelt nem tudjuk visszafizetni. Nem szeretnénk kiengedni a kezünkből a városunk jövőjét. Most kell uniós fejlesztésekre pályázni és most kell hitelt mellérendelni. Majd amikor már kevesebb pályázati lehetőség van, akkor ráérünk a meglévő pénzből a hitelt törleszteni. A fejlesztések jelenleg olyan komoly támogatással bírnak kormányzati szinten, hogy ezeket vétek lenne ott hagyni és nem kihasználni. Ha mindez megvalósul, akkor egy rendkívül élhető és mindennel nagyvárosi szinten felszerelt településünk lesz. Kiskőrös hosszútávon is gazdaságosan működtethető várossá válik, miközben uniós pénzek nélkül is biztonsággal tud évtizedek múlva funkcionálni.

 

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés