Kiskőrösről Gladbeckbe Nyomtatás E-mail
Írta: Vargáné Nagy Melinda   
2010. augusztus 30. hétfő, 08:42

- Két évvel ezelőtt megismerkedtem egy Németországban élő magyar származású férfival, aki tábort keresett egy ifjúsági csoportnak. Egy év szervezés, tervezés után tavaly nyáron ez a csoport eljött hozzánk Kiskőrösre. A gyerekek egy hetet töltöttek itt.

Családoknál voltak elszállásolva, de minden napra közös programot szerveztünk nekik. A második héten pedig együtt táboroztak a német gyerekek a mi diákjainkkal Csikóváron az iskolai táborban.
Nagy várakozás előzte meg az idei nyarat, most ugyanis mi utaztunk ki hozzájuk két hétre. Repülővel mentünk, ami sok gyereknek még nem adatott meg.

Mi volt a programotok?
- Az első hetet családoknál Gladbeckben, a második hetet pedig egy gyönyörű erdei részen lévő táborban. Nevezetességeket, történelmi emlékműveket néztünk meg. Voltunk vidámparkban, állatkertben, strandon. Fogadott minket a város polgármestere, sőt a gyerekek tiszteletére még egy vacsorát adott egy nagyon szép tanyán. Elutaztunk Kölnbe is ahol láthattuk a csodálatos Dómot.

A cél a nyelvgyakorlás volt. Sikerült?
- Az első napokban diákjaink még csak rövidebb mondatokban egyszerűen kezdtek beszélni németül. Miután a családoknál, és mindenütt másutt is meg kellett értetniük magukat, egyre bátrabbak lettek. Elmondták, hogy nagyon sokat tanultak németül a tavalyi kiránduláson is, de a mostani út még hasznosabb volt. Sok új szót, kifejezést tanultak, miközben a kiejtésük, a mondatbeli szórendiség, és a kommunikációjuk mind-mind megerősítést nyert.

És az összegzés?
- Nehéz volt a gyerekeknek az elválás. Igazi élmény volt számukra, és számunkra is ez a két hét.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés