"Szent Imrések" találkoztak Imrehegyen Nyomtatás E-mail
Írta: Boda Zsuzsa   
2010. augusztus 24. kedd, 14:15

A Lezsák Sándor országgyűlési képviselő kezdeményezésére egykoron útjára indult hagyománynak már második alkalommal adott otthont a Gyenizse Lajosné polgármesterasszony vezetésével működő kis község, amelynek lakói nagy szeretettel övezett lehetőségeik felhasználásával arra törekedtek, hogy összekovácsolják határon túlragadt testvéreiket az anyaországi magyarsággal.

Az egész napos rendezvényen tíz település képviselete ünnepelt együtt békességben és szeretetben a község közösségével. Mint azt a polgármesterasszony köszöntő beszédében is hangsúlyozta, a településvezetés a programot annak szellemében állította össze, hogy minden korosztály átérezhesse a magyarság összetartozásának fontosságát és hagyományaink őrzésének jelentőségét.

A Diósdi Történelmi Bajvívó Egyesület lovagi tornája kiválóan illeszkedett a nap programjai közé, mint ahogyan a Fourtissimo rézfúvós együttes előadása és a helyi iskolások színjátszó, illetve a Soltszentimrei Tánc-és Színjátszó kör bemutatója, valamint az esti kétrészes, történelmi-misztikus rockopera is.

A kis templom zsúfolásig megtelt az ünnepi szentmisén, melyet Csiszér Imre, Görgényszentimre plébánosa celebrált, és amelyen Pap József, a keceli plébánia diakónusa köszöntötte a megjelenteket, majd mondott beszédet és kért áldást államalapító királyunk fiának nevét viselő települések lakóira.

A delegációk képviselői az ünnepi szentmise után elhelyezték az emlékezés koszorúit Szent Imre herceg szobránál, majd a templomkertben felavatták azt a Nagy-Magyarországot ábrázoló, fából faragott emléktáblát, amelyet a helyi fafaragó, Kardos László készített, s amelyen megjelölte a Szent Imre nevét viselő településeket.

- E táblának az emlékállítás mellett egy másik jelentős feladata is van, mégpedig az, hogy a település lakosságának és a településünket meglátogató vendégeknek információt nyújtson arról, hogy nem csak mi őrizzük a Kárpát-medencében Szent Imre nevét, hanem sok helyen élnek testvéreink- mondta a polgármesterasszony.
A program zárásaként a delegációk vezetői nemzetiszín szalagot kötöttek a települések névtáblájára.







 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés