Az együttműködés lehetőségéről tárgyaltak Pakson Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2018. április 06. péntek, 15:47

Április 4-én sajtótájékoztatót tartottak az atomvárosban, ahol a Paks II. projektért felelős miniszter és államtitkára, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., a Paks II. Zrt. és Paks Város Önkormányzata egyeztetett a Paks II. beruházásról valamint a város és a régió fejlesztésében való együttműködésről.

Az egyeztetés előtt Szabó Péter, Paks város polgármestere a megjelent média munkatársainak elmondta, hogy hasonló mértékű fejlődés vár Paksra, mint az első atomerőmű építése során. A Paks II. beruházáshoz kapcsolódó infrastruktúrafejlesztés, a lakhatási lehetőségek növelése és a szolgáltatói szektor fejlődése hosszú távú gazdasági stabilitást eredményez majd. A projekt több évtizedre jelent fejlődést a város és a környező települések számára, gazdasági lehetőséget a helyi és regionális kis- és középvállalkozásoknak. Kiemelte: a város szlogenje „Paks, az együttműködés városa”, és erre az együttműködésre az új blokkok létesítése kapcsán is nagy szükség van.

 

A sajtótájékoztatón Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója nyomatékosította, hogy a Paksi Atomerőmű képes a legalacsonyabb áron villamos energiát termelni Magyarországon, így fontos, hogy a magyarországi nukleáris kapacitás a négy jelenlegi egység leállítása után is biztosított legyen. Kiemelte, hogy az Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége (WANO) a biztonság szempontjából a legjobb kategóriába sorolta a Paksi Atomerőművet. A vezérigazgató hozzáfűzte, hogy az új atomerőmű blokkok nélkül elképzelhetetlen a biztonságos hazai villamosenergia-ellátás. A két társaság kapcsolatáról elmondta, hogy az új blokkok létesítése szakmai perspektívát jelent azok számára, akik a jelenlegi atomerőműben dolgoznak, vagy ott szeretnének a jövőben elhelyezkedni, mivel szaktudásukra a mostani erőmű leállítását követően az új blokkok üzemeltetése során is szükség lesz.

 

Lenkei István, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója a jelenlegi munkálatok kapcsán emlékeztetett arra, hogy a Paks II. Zrt. hivatalosan átadta a munkaterületet a Fővállalkozó számára az első felvonulási létesítmények építéséhez. A transzparenciát illetően említette, hogy a Paks II. Zrt. kiemelt figyelmet fordít a lakosság informálására.

 

Süli János, a Paks II. beruházásért felelő miniszter elmondta, hogy március 2-án hazánkban ismét történelmi rekordot döntött az áramigény: a rendszer terhelése ezen a napon elérte a 6835 MW-ot, amelynek 47%-át importból fedezte Magyarország, ez pedig igen jelentős arány. Ez is bizonyítja, hogy az új blokkok létesítése megkerülhetetlen az ellátásbiztonság szempontjából. Hangsúlyozta, hogy az atomerőmű nem riválisa a megújuló energiaforrásoknak, a két technológia éppen hogy kiegészíti egymást. Jó példa erre, hogy az új paksi naperőmű alapkőletételével Paks nemcsak az atomváros címet fogja továbbra is kiérdemelni, hanem a napenergia és az elektromos mobilitás centruma is lehet a város.

 

 

 
Hirdetés