Újabb mérföldkőhöz érkezett Paks II Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. november 08. szerda, 08:47

Újabb mérföldkőhöz érkezett Paks II

Aszódi: megkezdődött az első tíz fővállalkozói számla kifizetése

 

Megkezdődött a Paks II beruházás első tíz, 98 millió eurós összértékű fővállalkozói számlájának kifizetése. Ezt Aszódi Attilajelentette be a Portfolio Energy Investment Forum 2017 budapesti konferenciáján november 7-én, kedden.

 

Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár a Portfolio Energy Investment Forum 2017 konferencián bejelentette: a 2017. november 6-i miniszteri döntés értelmében sor kerül az első 10 fővállakozói számla kifizetésére, ennek érdekében pedig megemelik a Paks II. projektcég alaptőkéjét, mintegy 98 millió euróval.

Az erőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár hozzátette: eddig nem hívták le az orosz hitelt, de a helyzet a napokban megváltozik. A fővállalkozói számlák 80 százalékát az orosz államközi hitelből, 20 százalékát hazai költségvetési forrásból fedezik. Az atomerőmű két új blokkjának megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János hétfőn döntött úgy, hogy megkezdődhet a számlák kifizetése.

A tervezési munkákért járó első kifizetések elindításával együtt megemelik a Paks II. Atomerőmű Zrt. alaptőkéjét – közölteAszódi Attila.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európai Bizottságnak a paksi beruházást vizsgáló eljárása alatt nem lehetett az orosz félnek az elvégzett munkáért fizetni, de az uniós testület jóváhagyása után ez a korlátozás megszűnt. A paksi beruházáshoz szükséges legfontosabb alapengedélyeket már megszerezték, meg tudják kezdeni a létesítési engedélykérelem összeállítását, illetve 2018 elején megkezdődhet a felvonulási terület előkészítése és az ott szükséges épületek megépítése - összegezte az államtitkár. Hangsúlyozta, azon dolgoznak, hogy a két új blokk 2026-ban, illetve 2027-ben megkezdhesse kereskedelmi üzemét.

Aszódi Attilaelmondta, jogerős és végrehajtható a környezetvédelmi engedély, a projekt megkapta a telephelyengedélyt, megvan az elvi vízügyi engedély és az elvi kapcsolódási engedély.

Dr. Aszódi Attila emlékeztetett: az Európai Bizottság vizsgálatai szerint 7,35%-os belső megtérülés várható a Paks II. projekt esetében, tehát a projekt megtéríti összes költségét és profitot fog termelni. A Bizottság kötelezettségeket is előírt a projekt kapcsán, ugyanakkor a beruházás a Bizottság szerint közös európai érdeket szolgál: az európai ellátás biztonságát.

Az európai villamos energia ellátás kapcsán az államtitkár kiemelte, hogy a következő 15 évben nagyjából 500 TWh áram fog kiesni a rendszerből évente, tehát jellemzően alaperőművi kapacitások pótlására – a nap- és szélenergián kívül is – jelentős fejlesztésekre lesz szükség Európában. Magyarország esetében ennek része a Paks II. projekt, de további jelentős, nem atomerőművi fejlesztésekre is szükség van még a hazai áramellátás biztosítására – tette hozzá Aszódi Attila.

 

 

 
Hirdetés