Leáldozott a borral trükközőknek! Nyomtatás E-mail
2010. szeptember 03. péntek, 10:11

A jelenleg termelt szőlő még ki tudja szolgálni a belföld borfogyasztási igényét, azonban ha a termelési kedv tovább zuhan, hamarosan borimportra szorulunk.

A kedvezőtlen helyzet kialakulásában szerepet játszó negatív jelenségeket kívánja felszámolni az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlészeti és borászati albizottsága, amely július közepén alakult meg – tudtuk meg Font Sándortól, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának fideszes elnökétől.


A bizottságnak összesen 15 kérdésre kell választ adnia. Ezek között szerepel egyebek mellett a hazai borágazat helyzetének feltárása, a számla nélküli kereskedelem, valamint a külföldi borok ellenőrizetlen behozatalának visszaszorítása, illetve a 2008-ban és 2009-ben a borjárulékokból befolyt összeg felhasználása.

A borágazat egyik legsúlyosabb problémájának az elnök a számlázatlan forgalmat tartja, ami rengeteget árt a piac becsületes szereplőinek. A trükközések sora beláthatatlan az olcsó olasz import bortól az álexporton át a szoftveres csalásokig… A bizottsági elnök szerint ezeket a jelenségeket fel kell tárni, és olyan szabályozást kell kialakítani, amely a tisztességes piaci verseny feltételeit teremtik meg. A helyzet megoldása, a rendszer hibáinak kiküszöbölése azonban összetett kérdés, ami nem megy egyik napról a másikra.

Valami azonban elkezdődött. Ennek a jelentősége akkor is óriási, ha konkrét hatása az idei szüretre még nem lehet. Az üzenete viszont egyértelmű: a gazemberek kiszűrése, és a becsületes borászok támogatása a feladat. Ez a szellemiség jelenik meg markánsan a bizottság munkájában – szögezi le a szakember, majd hozzáteszi:
-  Azt javaslom, hogy már most gondolja végig mindenki, hogy milyen körülmények között kezd el szőlőt felvásárolni, kifizetni.

Mi pedig megtaláljuk a módját annak, hogy aki tisztességes felvásárlással jutott a szőlőhöz, az tisztességes piaci feltételek között tudja értékesíteni a bort, és ne kelljen ellenőrizetlen eredetű terméket számla nélkül értékesítő versenytársakkal számolnia.

Eltökéltek vagyunk a szőlészeti borászati albizottságban megszabott fő irányok végrehajtásában, ami már a jövő évi szüretre a piac megtisztulását fogja eredményezni. Mindehhez a magyar élelmiszerek fogyasztására ösztönző kormányzati intézkedések társulnak, amelynek hatására a remények szerint egyre erőteljesebben jelenik meg az a módosult magyar fogyasztói tudat, amely keresi és igényli a magyar élelmiszereket.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés