Get Adobe Flash player
Sütiparádé: sóskifli és meggytorta Nyomtatás E-mail
2010. augusztus 06. péntek, 09:57


Csak nagyon ritkán fáradok el, hiszen szeretem, amit csinálok, sok örömet találok benne- meséli Erzsike. Nagy a családunk, három lányt neveltünk fel, és öt unoka aranyozza be életünket, úgyhogy van értelme a munkámnak. Zsanett lányunk (Dóczi Tamásné) gyermekei már nagyok, Dorina 17, Tamás 16 éves, Ritánknál (Bokros Rita) Erik unokánk 10, Kata pedig 8 esztendős.

 

Ők már önállóan is be-beszaladnak, rengeteget vannak nálunk, muszáj, hogy legyen itthon mindig valami harapnivaló és az sem árt, ha a süteményestál sem üres. Nem nagy ördöngösség összedobni egy tepsirevalót, térül-fordul az ember és már illatozhat is a vendégváró sós kifli, vagy mint legutóbb a morzsolt meggytorta is pillanatok alatt elkészült.

Réka
lányunk (Városiné Pohankovics Réka) a legkisebb, ő nemrégen ment férjhez, Netta kisunokánk még csak három hónapos múlt, úgyhogy hozzájuk én szaladok el naponta és viszek mindig valami „hazait”. Szerencsére mindhárom lányunk helyben ment férjhez, egy kilométeres körzeten belül laknak, úgyhogy akár kerékpárral is fél óra alatt mindegyikükhöz el tudok szaladni.

Mit szeret enni a család?
Mi a hagyományos magyar konyha hívei vagyunk. A vasárnapi menü többfogásos, húsleves, pörkölt, sült csülök, és rántott hús, zöldségekkel. Mikor minek van szezonja olyan zöldséget rántok, és sajtot is panírozok, mert van, aki azt szereti. Imádjuk a sült kacsát, veszek hozzá egy kilónyi zúzát, azt a levében puhára párolom, a férjemnek pedig a kacsa húsos részeiből pörköltet csinálok krumplival.

A tejfölös uborka saláta elmaradhatatlan, de a kovászost is nagyon szeretjük. És persze a végén a sütikkel zárjuk a fogásokat. Csak hétfőn nem főzök, mert akkor rengeteg marad vasárnapról. Nem tervezek előre napokkal, előtte való este gondolom ki, hogy mi lesz a másnapi ebéd. A múltkor is kérdezte Zsani lányunk, hogy mi lesz az ebéd másnap, én azt válaszoltam, hogy nem tudom, erre ő azt mondta: a „nemtudom” is jó lesz.

Nálunk a főétkezés az ebéd, reggelire a gyerekeknek készítek, mi csak bekapunk valamit délelőtt, vacsorára pedig jöhet a sonka és a kolbász a szalonnával.

Minden alapanyag a háztájiból kerül ki?
A zöldség, gyümölcs nagy részét megtermeljük, százszámra pucoljuk a baromfit, évente több disznót is vágunk. Az állatok takarmánya is a mi földjeinken terem, így tudjuk, mi kerül a fazékba, lábasba. Nálunk itt röfög a kismalac az ólban, ami korpán és kukoricadarán nő fel és hízik meg. a kukoricát nem gyomirtózzuk, hanem kapáljuk, a gabonát pedig sűrűre vetjük, így nem marad meg benne a gyom.

Nem attól lesz valami egészséges, hogy diabetikus. A tévhittel ellentétben háztáji nem zsíros, nem kell, hogy a pörkölthús ússzon a többujjnyi vastag zsírban. .Ami nálunk az asztalra kerül, annak nem alkotóeleme a tartósítószer és a színezőanyag sem. Erre nagyon odafigyelünk, hiszen a gyerekek szinte mindig nálunk ebédelnek és a vacsoránakvalót is rendszeresen csomagolom nekik.

Itt a befőzési szezon, a kamrába is pakolsz?
Több mázsányit minden évben. Több száz üveggel sorakozik nálunk a kamrapolcon a befőtt, a lekvár, a paradicsomlé és a savanyúság. Uborkából az apróbbat kedveljük, a nagyobbakat kovászolom. Kedvelt az erős almapaprika dinnyével, az édes a karfiollal. Jól összeérnek az ízek. Egyedül az uborkát dunsztolom, mert rájöttem, hogy anélkül  megromlik.

A savanyút háromliteres üvegekbe teszem, úgy gazdaságos és nem is ununk rá. Darált paprikát is mindig teszek el a pörköltekbe, a meggyből, körtéből pedig még likőr is készül. Az üveg szájára folpackot teszek, így kerül rá a csavaros tető, a lekvárt is sokáig főzöm, így nem kell tartósítót tenni bele. Szóval ügyelünk a részletekre, mert nagyon szeretjük a családunkat.

Boda Zsuzsa


Vendégváró sós kifli

1 egész margarint jó habosra keverek egy evőkanál sóval. Ezután felfuttatok 5 deka élesztőt 1 deci tejben és 2 evőkanál cukorban. 70 deka lisztet egy tálba mérek és hozzáteszem az élesztőt, 1 doboz kefirt, 1 deci olajat, 2 egész tojást. Jól összedolgozom, rugalmas pogácsatésztát kapok.

Ha szükséges, a kefirből többet is tehetek, vagy tejföllel pótolom. A tésztát 8 egyenlő részre vágom, egyet tányér nagyságú, kerek lappá nyújtok és kiteszem oldalra a deszka szélére. Megkenem a sós margarin negyedrészével, és egy másik kerek lappal beborítom. Négyfelé vágom és minden cikket még háromfelé. Szorosan feltekerem, és ritkásan tepsibe teszem. Tojássárgával megkenem, a tetejére köményt, vagy szezámmagot teszek. Egy órát pihentetem, majd előmelegített sütőben 200 fokon 25-30 perc alatt zsemleszínűre sütöm.


Morzsolt meggytorta

A tésztához 15 deka búzalisztet 1 késhegynyi sütőporral összekeverek, hozzáadok 10 deka cukrot, csipetnyi sót, 1 egész tojást, 1 tasak vaníliáscukrot, 10 deka vajat, vagy margarint. A kész tésztát kinyújtom, ha ragadna kis időre hűtőbe teszem, majd fél centi vastagon egy tortaforma kikent aljára kinyújtom, úgy, hogy a szélére is két centi magas pereme legyen.

Többször villával megszurkálom, majd elősütöm. 1 kg kimagozott meggyet 10 deka cukorral elkeverek és állni hagyom, hogy levet engedjen. Felfőzöm, szitára téve lecsöpögtetem. 2 deka étkezési keményítőt 4 evőkanál meggylével elkeverek, majd a többi meggylét is hozzáöntöm és hirtelen felfőzöm.

Hozzáteszem a meggyet is és kissé hűlni hagyom. A kihűlt tortalapra egyenletesen rásimítom. A morzsolt tésztához 15 deka lisztet, 10 deka cukrot, 1 tasak vaníliáscukrot 10 deka vajat, vagy margarint összekeverek és a gyúrófejes keverőgéppel a kívánt szemnagyságú morzsát elkészítem, majd a meggy tetejére teszem.  Még 40 percig sütöm.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés