Sikeres üzletasszonyok titka Nyomtatás E-mail
2010. augusztus 05. csütörtök, 11:38

Persze az otthoni feladatok mit sem változtak kétszáz év óta, a nő legyen megértő feleség és gondos családanya, mindamellett legyen ápolt, csinos és kedves. Az összes szerepkörben megfelelni sem időben sem energiában nem egyszerű feladat. Városunk sikeres üzletasszonyait faggattuk, meséljenek titkaikról.

 

Faragó Imréné Bözsi, akinek a vevő a legfontosabb

A Midi család kiskereskedése után talán az első ruhaneműt forgalmazó magánvállalkozás volt a városban a Bözsi Butik. Töretlen lendülettel működik 1981 óta. Jó ötletekkel és kedvesen fogadják a boltba belépőt.

- A divat folyamatos változása hatással van a stílusra, meghatározza az igényeket, bár a konfekció jellegű, jó minőségű holmikra folyamatos kereslet mutatkozik. A vevőkör is természetesen átalakul, de büszkén mondhatom, hogy van egy szűk réteg, aki a nyitás óta hűséges hozzánk. Ezúton szeretnék köszönetet mondani nekik – hangsúlyozza Bözsi.

Hogyan lehetett megőrizni a piaconmaradást ennyi éven át? Kezdetekben még árut is alig lehetett szerezni, szó szerint küzdeni kellett érte, ami a mai túlkínálatban furcsán hangzik. A többlábon-állás biztonsága profilszélesítésre késztetett, így olcsóbb kategóriájú ruházati boltot nyitottam, cipő- és edényboltot, sőt még gazdaboltot is üzemeltettünk.

Sajnos ezek nem hozták az elvárásokat a Bözsi divattal ellentétben, ami mindvégig megőrizte piaci pozícióját. S hogy ez így is maradjon, jelenleg nagy átalakításba kezdtünk, megújítjuk üzletünket. 1998 óta az Adidas hivatalos forgalmazói is vagyunk. Világcég lévén, az árut már egy évvel korábban elő kell rendelni. Ez elég kockázatos, de vevőinknek köszönhetően már 12 éve talpon vagyunk.

Két lányom közül a kisebbik van a segítségemre, aki tanulmányai ellenére kereskedőnek állt, neki szeretném átadni a stafétát. Ő fiatalos lendülettel, új stratégiával tervezi a jövőt. Olasz és francia modellekkel bővítette palettánkat.

 

Szabóné Míg Etelka, a sokoldalú természetgyógyász

"Ép testben, ép lélek" – ez a mottója a Petőfi téren lévő Biobolt tulajdonosának, Szabóné Míg Etelkának, akinek arcáról sugárzik a nyugalom és a kedvesség. Üzlete sokszínű kínálata mutatja, számára a legfontosabb az egészség, testben és lélekben egyaránt. Természetgyógyász, foglalkozik állapotfelméréssel, Bach virágterápiával, fül- és testgyertyázással, lélekmasszázzsal, bioenergetikai kezeléssel.

- Az üzletet egy éve nyitottam, mert úgy éreztem, igény van arra, hogy helyben is megtalálhatók azok az élelmiszerek, melyek az életmódváltást támogatják. Szokták is mondani a vásárlók, hogy a boltom a béke szigete. A siker egyik záloga, hogy a hátam mögött egy biztos és támogató család áll. Férjem sokat segít abban, hogy teljes emberként tudjam végezni a munkám, ha kell, még a pult mögé is beáll.

A fiam 21 éves a nemzetvédelmi egyetemre jár, a lányom 18 éves, ő is pályaválasztás előtt áll. Önállóak, viszont szeretik, ha sürgök-forgok körülöttük. Eleinte nehezen viselték, hogy több lett az elfoglaltságom, és nekem is nehéz volt megtalálni a középutat. Legnagyobb örömöm az, hogy látom, az emberek a tudatos életvezetés útjára lépnek azzal, hogy egészségesen táplálkoznak, odafigyelnek a testi-lelki állapotukra.

Tele vagyok ötletekkel, profilbővítési tervekkel. Ősztől minden hónapban Energy klub-ot szeretnék szervezni, és Gyógyító ásványok címmel tanfolyamot indítok. Érdeklődés esetén meditációt is tervezek, akár heti szinten. Tanulmányaimat pedig lélekgyógyászattal fogom bővíteni.

 

Török Erzsébet, kereskedő ízig-vérig

- A kereskedelem szinte minden válfaját végigjárta harmincegy éves szakmai pályafutása alatt: virágbolttal indított a szülei házában, majd ruha- és cipőbutikos lett. Saját varrodát üzemeltetett, s a vállalkozását 17 üzletre fejlesztette. Most ingatlanban utazik, bár a gazdasági mutatók pillanatnyilag nem a legideálisabbak ezen a területen. De mindig optimista, hiszen az üzlet az élete.

- Amikor a pályát kezdtük, még kiváltság volt magánkereskedőnek lenni, egyfajta privilégium. S a legfontosabb a becsület volt, ami a szakmán belül rangot adott. A Kereskedők Országos Szervezetéhez tartoztunk, ahol figyeltek ránk, tisztességes partneri viszonyban álltunk a vevőkkel, beszállítókkal, a nagy- és kiskeresekkel. Ma sokkal nehezebb a piaconmaradás. Minden felhígult, hatalmas az árudömping.

Nagyon nehéz, szinte lehetetlen a kínai áruval felvenni a versenyt, ezért szép csendben, de annál nagyobb szívfájdalommal leépítettem az országos ruházati láncomat. Férjem ötlete alapján kapcsolódtam az ingatlanpiaci életbe. Az ingatlankereskedést, értékbecslést is kitanultam, s bár nem könnyű, optimistán keresem a lehetőségeket, a piaci réseket. Hiszem, hogy a siker záloga a szilárd akarat és a kitartás.

Nagy szerencsém volt a biztos hátország, hiszen óriási segítséget kaptam a nagymamáktól. Mind a három gyerekemnél bizton számíthattam rájuk. Krisztina ma 31 éves, Ákos 24 és Annamária 14. Bár a szakmámat nagyon szeretem, az első mindig a család a számomra, hiszen mindegy hogy mit alkotsz, ha nincs kinek átadnod – mondja őszinte hittel Erzsi.

 

Pálinkás Andrásné Ica, a butik az élete

- A Bözsi butik indulása után egy évvel nyitott boltot Kiskőrösön Pálinkásné Ica. Unokatestvérével, Török Erzsivel kezdtek közös vállalkozásba. Az Ádám-Éva üzletháznak azóta is rangja van a városban. Évtizedek óta visszatérő vásárlói szeretettel üdvözlik Icukát, aki töretlen lendülettel sürög-forog a boltban, közel harminc éve.

- Férfi és női ruhaáruval, cipőkkel kezdtük a kereskedést. Mi magunk is szerettünk divatosan öltözni, néha talán vagányabban, mint azt a kisvárosi élet megszokta. Valódi társasági emberek voltunk mindketten. Négyéves együttműködést követően békében szétváltunk. Erzsi a férfidivatot vitte tovább, én a női mellett maradtam. Ma is a legnagyobb öröm, ha azt látom a kedves vevő arcán, hogy szinte kivirul az új ruciban, amint felpróbálja.

1993-ban Kecskeméten is nyitottam egy hasonló profilú üzletet, aminek a vezetését két éve átadtam kismenyemnek, Ágicának. De a mai napig jó átjárni, kicsit nosztalgiázni. Az üzleti és a családi élet összeegyeztetése komoly gondot nem okozott, Zsolti fiam hamar önálló lett, a kereskedelmi vénámat ő is örökölte. Mellettük a butik az életem, s míg egészséggel bírom, nem hagyom abba. Nem is tudnám - mondja a tőle megszokott mosollyal.

V. Nagy Melinda

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés