Az egészséges ivóvíz mindenkinek jár Nyomtatás E-mail
2010. augusztus 03. kedd, 12:27


A Dél-alföldi Ivóvízminőség-javító Program előkészítése az utolsó fázisába érkezett. Létrejött a beruházás megvalósítását végző 19 projekt társulás 213 település összefogásával, valamint körvonalazódtak a beruházások műszaki és pénzügy feltételei is. Kiskőrös térségében 15 település társult, hogy közösen valósítsa meg ivóvizének javítását.

 


Kevesen voltak kíváncsiak a tájékoztatóra


Szerdán, Kiskőrösön csekély számú érdeklődő előtt számolt be a program lényegéről a DARFÜ munkacsoportja.
Elhangzott: Magyarországon az ivóvízben található káros anyagok javarészt természetes eredetűek. A vízszennyezők hazánkban 507 településen több mint 1,6 millió embert érintenek. Közülük a legsúlyosabb problémát a természetes eredetű arzén előfordulása jelenti. Magyarországon csaknem 1,4 millió lakos fogyaszt az új, az Európai Unióban Elfogadott határérték fölötti arzénkoncentrációjú vizet.

Egyes káros anyagok (vas, mangán) határérték feletti előfordulása csupán érzékszervi kifogást eredményez, vannak azonban olyan összetevők (nitrit, nitrát, ammónia, fluorid, bór, arzén), melyek szabad szemmel nem láthatók, mégis komoly megbetegedéseket okozhatnak. Az ivóvízben található, potenciálisan rákkeltő anyagok esetében a határértéket úgy állapították meg, hogy a víz egész életen keresztül (70 évig, napi 2 liter mennyiségben) történő fogyasztása a legfeljebb százezer fogyasztó közül egy esetben jelentsen megnövekedett rákbetegség-kockázatot.

A projekt költségeiről is tájékoztatást kaptunk. A Kiskőrös és térsége ivóvízminőség – javító társulás projekt költsége körülbelül 4 milliárd forint. Ennek 73 százaléka Európai Uniós forrás és a Magyar Állam támogatása, 26 százalék pedig az önkormányzatok saját önereje.

- 2005-ben, amikor a konzorcium szervezése elkezdődött, a tervek 95 százalékos központi támogatásról szóltak – mondta Nagy Tamás, a Kiskőrösi Vízmű munkatársa.
A projektnek 2013 év végére kell megvalósulnia.

vnm

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés