Éjszaka is járőröznek Nyomtatás E-mail
2010. augusztus 03. kedd, 12:19


Bár az idén még nem jelentettek be nagyobb kárt a gazdák, biztonságban leért a cseresznye, a meggy, a szilva, és javában érik a barack, valamint a korai szőlő, azért a szüreti időszak végéig nemcsak napközben, hanem éjszaka is rendszeresen szerveznek őrjáratokat. Az ültetvények tulajdonosait is arra kérik, menjenek ki gyakran a területeikre, és ha bármi gyanúsat észlelnek, azonnal jelezzék a mezőőröknek a polgármesteri hivatalban, vagy a rendőrségnek.

Elővigyázatosnak kell lenni, ezért jegyezzék meg az idegen autók rendszámát, hiszen a termény-tolvajok először feltérképezik, hova érdemes visszamenni egy kis ingyen szüretre. A mezőőröknek a termést nemcsak a földi, hanem az égből érkező "madár-tolvajok" ellen is meg kell védeniük. A seregélyek egyre nagyobb csapatokba verődve szemlézik a területeket, és ha lecsapnak egy-egy ültetvényre, hatalmas kárt okoznak a tulajdonosnak.

Különösen a cebei rész van nagy veszélynek kitéve, hiszen a gazdák megfigyelték, hogy a költöző seregélyek a Vadkerti-tó nádasában vertek tanyát és innen indulnak hajnalonként táplálékszerzési útjukra. Augusztus elsejéig az uniós rendelet csak a riasztást, attól kezdve azonban a madarak gyérítését is engedélyezi, az egyébként védett madárfajnak.

B.Zs.

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés