A deszkások álma a hazai pálya Nyomtatás E-mail
2010. augusztus 02. hétfő, 10:45

A BMX és a MTB szerelmeseit könnyű megtalálni a városban, vagy a Lidl parkolóban vegyülnek a bringások közé, vagy a Martini utcai aszfaltot tesztelik az evangélikus templom oldalában. Kényszerűségből választják ezeket a helyeket – mondják – hiszen a városban nincs kijelölt pályájuk, pedig lenne rá igény.


Lippai Dávid a hobbija megszállottja

- Lassan egy éve deszkázom, a trükkök nagy részét internetes videókról lesem el, de a kivitelezésben időnként besegít egy-két haver. Szerintem a gördeszkázás nehézsége az egyensúlyozásban és a bátorságban rejlik, mert ha görcsölsz, parázol, akkor nem fog sikerülni. Ebben a sportágban az a jó, hogy nem túl drága és nem lehet megunni.

 

Én az elmúlt egy év alatt elsajátítottam kisebb-nagyobb trükköket: Ollie, kickflip, hellflip, pop-shuviet, manual, varial hellflip, bonleses. Kezdésnek megteszi egy hat-hétezres gördeszka, de a haladóknak már komolyabb teherbírású kell. Ha van hozzá tehetséged, elég egy-két hét, hogy a kezdeti sikereket learasd. Nagy öröm lenne egy pálya Kiskőrösön.

A felnőttek gyakran csak a levegőbe beszélnek, amikor az egészséges életmódot, a mozgás fontosságát vagy a szabadidő hasznos eltöltését hirdetik, de tenni érte nem sokat tesznek. Egy skatepark sok gyereknek adna lehetőséget a mozgásra. Én a deszkát a hiperaktív fiataloknak ajánlom, ahol levezethetik az energiát.


Lippai Dávid, Polereczki Ruben és a görkoris Polgár Bálint a vasút melletti rakodó rámpán is szeret gyakorolni.


Kósa Tamás nyolcéves gördeszkás múlttal rendelkezik


- A gimi alatt rendszeresen jártam ki, azután meg csak nyáron. A trükkök tanulásában több helyi segítség is akadt, mivel kijártak nálunk idősebb arcok is az aszfaltra. Manapság meg magunktól próbálkozunk. A deszka lényege a sok gyakorlás és a türelem. Miért jó? Ki kell próbálni!

 

Sok trükk megy (kickflip, heelflip, fakie bigspin flip, korláton boardslide, 50-50 grind), de lenne még hová fejlődnöm. A deszka profi legyen, mert ennél a drágább általában jobb is.
A deszkában az a szép, hogy az utcán lehet csinálni. Nyilván nem mindenki örül ennek, de én a street-et szeretem legjobban. Persze jó dolog lenne egy pálya, teszem azt a szabadidőpark környékén, de erre nem sok esélyt látok.


A Martini utcai deszkások: Kolonusz János, Kósa Tamás és Szentgyörgyi Máté


Polereczki Ruben: a deszka összehozza a társaságot


- A skatesek videói jönnek be nekem, mert egyénileg csinálják a trükköket. Innen szerezzük a tudást, no és a tapasztaltabbaktól. Sokan elrémülnek a szintezésektől, de ha bátran neki mész, akkor tuti nem fogsz elesni. Legalábbis nem annyira, hogy fájjon. Ez a sport azért is jó, mert összehozza a csapatot. Sokan nézik a gyakorlásainkat, és mindig jó a hangulat.

 


Én egy Yashima deszkával kezdtem, fél év után vettem csak komolyabbat. Az lenne a jó, ha az új városfejlesztési tervbe beleépítettek volna egy-két olyan emlékművet vagy térdíszt, amin lehetne slide-olni, egy 45 fokos kidobó is jó lenne. A skate parkban a bringások is sportolhatnának. Jó beton, egy-két rámpa, pár kidobó meg egy-két cső – valódi álom lenne!

Szentgyörgyi Máté már tíz éve pörgeti, forgatja lába alatt a gördeszkát.

- Sok régi hazai és külföldi deszkásra felnéztem. A deszka nehézsége talán az, mint minden sportágnál, hogy igen nagy kitartást és sok gyakorlást igényel. Minden testrészemet megmozgatja, ráadásul egy komolyabb trükk beadása gyors sikert és örömöt hoz. Régen nagyon sok trükk ment, de másfél évet kihagytam, így egyelőre a régi tudást próbálom visszaszerezni. Szerintem érdemes a felsőkategóriás cuccokba befektetni, mert az olcsóbbakkal kínszenvedés hajtani. A Martini utca a legjobb, mert ott a legsimább az aszfalt. Annak ajánlom, akiben van elég elszántság és türelem.

Vnm

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés