Get Adobe Flash player
Honnan lett homok a kerékpárúthoz? Nyomtatás E-mail
2010. július 26. hétfő, 10:05


A Halasi Többcélú Kistérségi Társulás közel négyszáz millió forintos támogatást nyert a Soltvadkert-Selymes és Halas közötti kerékpárút építésére. Az útszakasz hónapok óta készül, a munkálatok során azonban bizonytalan eredetű homok került a „gépezetbe”. A környéken élők azt mondják, a kivitelező cég, a beruházást közbeszerzéssel elnyert Soltút Kft. egy különösen védett, Natura 2000-es területről szerezte be a kerékpárút alapjához szükséges homokot.

Lakossági jelzés alapján a halasi mezőőrök állítottak le az illegális homokkitermelést. A teherautó vezetői elmondták, a kerékpárúthoz szállítják a homokot tulajdonosi hozzájárulással, azonban az ezt bizonyító engedélyeket nem tudták felmutatni.
A bejelentők szerint legalább 1200 köbmétert szállíthattak el a Farkas Kovács-dűlő közeléből, egy Natura 2000-es, uniós védelem alatt álló térségből.
Paska István, a kivitelező Soltút Kft műszaki vezetője szerint nem naturás területről van szó, a járműveik csupán átmentek ezen a zónán.

– A védett területen kívül eső egyik ingatlantulajdonos kért bennünket, hogy vigyük el a homokot, mert rendezni szeretné azt a földdarabot. Összesen nyolc kocsival szállítottunk el egy, már meglévő homokbányából. Mivel a talajnak csak a felső, 30 centiméternyi részét vittük el, nem kellett hozzá bányászati engedélyt kérnünk – mondta a műszaki vezető.
Somogyi István, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őre a helyszíni szemlét követően azt nyilatkozta, nem védett területen történt a homok kitermelése. Néhány kérdés azonban megfogalmazódott benne, például: hogyan számol el a kivitelező a nem létező tulajdonosi szerződéssel kitermelt földdel egy uniós projekt kapcsán?
A Soltvadkert-Pirtó-Kiskunhalas településeket összekötő kerékpárút várhatóan őszre készül el.

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés