Szakemberek bírálták a Cserszegi Fűszerest Nyomtatás E-mail
2010. július 26. hétfő, 09:33


Borbíráló munka közben

Lehoczki Ferenc polgármester a borverseny rangját hangsúlyozva, kiemelte a Cserszegi Fűszeres, mint fajta jelentőségét.
– Városunk kiemelt programjai között tartjuk számon a Cserszegi Fűszeres Országos Borversenyt, amit nagy örömünkre több vállalkozó is támogat – mondta Lehoczki Ferenc. Idén a K&H állt elsőként a rendezvény mögé, mint a borverseny főtámogatója.

Font Sándor az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke reményét fejezte ki, hogy a gazdák és termelők is érzik hamarosan a kormány ágazatot érintő döntéseinek áldásos hatásait. Dr. Kocsis László egyetemi tanár többek között arról beszélt, hogy a híres nemesítő emlékére mellszobrot szeretne állítani a szakma Cserszegtomajon a Georgikon alapítvány közreműködésével, ahova egyébként támogatásokat is köszönettel fogadnak.

A borversenyen megjelent dr. Ángyán József államtitkár is, aki előadásában kitért az ágazatot érintő problémákra. Leszögezte, hogy egységes a kormányzati szándék a mezőgazdaság, ezen belül is a szőlő-bortermelés talpra állítására és fejlesztésére. A neves szakemberekből álló szakmai ítészek kevés magasztos bort találtak az idén. Amint azt Schwalm Magdolna soltvadkerti borász lapunknak elmondta, nem termelői hiba, sokkal inkább környezeti tényezők miatt nem készülhettek ezúttal kiemelten jó Cserszegik.

- Az évjárat jelei mutatkoztak a borokon. Az óriási hőség befolyásolta a savháztartást, a túlterheltség, az áztatás körül is lehettek gondok, mert rengeteg bornál tapasztaltuk a kesernyés utóízt. Naturálisak, vékonyak voltak, elvesztek az illatanyagok, gyakorlatilag kevés fajtajelleget találtunk. A Cserszegiből nem születtek csúcsborok az elmúlt évben.

Gyenge ezüstérmeket tudtunk adni, a 25 általunk értékelt tételből egyetlen kapott csak aranyat.
A legjobb Cserszeginek járó kupa végül Neszmélyre került. Dobogós lett a Frittmann Pincészet, a Font Pince, az István Borház, a Boranal Kft., és a Koch Borászat Cserszegi Fűszerese. 

-séva-

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés