Benedeczkiéket Európaszerte ismerik Nyomtatás E-mail
2010. július 22. csütörtök, 09:05

Felesége Fehér Rózsa egykoron magyar-történelem szakos tanárnő, fiuk Benedeczki-Fehér Szabolcs az idén érettségizett a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjában. Az áprilisi ünnepi testületi ülésen a városvezetés „Kecel Város Fejlődéséért” elismeréssel jutalmazta Benedeczki Lajos több évtizedes, kimagasló vállalkozói tevékenységét.

Az 1970-es évek elején édesapja vásárolt egy "kismotoros" MTZ traktort, amelyen rossz állapotban voltak a vezetékek, ő lecserélgette és működtek a lámpák. Ezen a sikerélményen felbuzdulva tanulta ki és szerette meg a villamossági-műszerész szakmát.
A cégvezető a tanulóévek alatt "megszállottként vásárolta és bújta" a szakmai könyveket, mert nagyon érdekelte a teljes villamossági szakma. Az első javítását még elsős tanulóként, tizenöt évesen végezte, szomszédjuknak, Sinkovics Pali bácsinak javított egy UE-28-as Dutra indítómotort.

Mire Kecskeméten befejezte tanulmányait, már elég sok ügyfele volt. A tanulóévek után a Szőlőfürt Mezőgazdasági Szakszövetkezetben helyezkedett el.
Már ekkor, a munkaidő letelte után a szülei lakásánál lévő műhelyben vállalta a munkákat. Mivel sok megrendelése volt, ezért sokszor hajnalig, illetve a hétvégén is dolgozott. A járművek a műhelyben már nem fértek el, ezért sokszor az utcán kellett javítania azokat.

Gebines formában 1985-től elindította saját vállalkozását. A jobb munkakörülmények miatt a Thököly utcában 1988-ban épített egy műhelyt. Itt már volt egy munkatársa is Gubik László személyében, majd a '90-es évek kezdetétől a növekvő igények miatt megnőtt a kollégák, és a tanulók létszáma is. A legnagyobb létszámuk 18 fő volt, jelenleg tizenhárman dolgoznak a cégnél.
A Benedeczki Műhely 1990-ben kezdte meg működését, mint gépjármű-villamossági szerviz. A filozófiájuk a gyors, és teljes körű minőségi ügyfélkiszolgálás. Két év múlva "Bosch Szerviz" szerződést kötött a Robert Bosch Kft-vel és megkezdték a benzinbefecskendező és klímarendszerek javítását.

1998-ban teljesítmény-mérőpaddal illetve a dieseladagolás-technika javításához szükséges berendezésekkel bővítették műszerezettségüket, tevékenységüket. Ez a terület folyamatos és jelentős beruházásokat igényel a technika rohamos fejlődése miatt, amelynek teljes körűen igyekeznek megfelelni.
A Benedeczki Műhelyben naprakész szakmai információkkal, a javításhoz szükséges minden összes korszerű berendezéssel rendelkeznek. Az Európai Bosch szervizhálózat legjobban felszerelt műhelye lettek.
A szakmában országos szinten és a környező országokban is ismerik nevüket, rajtuk keresztül a keceli műhelyt, így sokan szereznek ügyfeleik közül városunkról tudomást.
Benedeczki Lajos büszke Szabolcs fiára, aki jól beszél németül és angolul, és aki a frankfurti autó-kiállításon már tizenöt éves kora óta tolmácsol a „csapatnak”. Természetesen büszke a műhelyére is, mert a dieselműhelyük felszereltsége megelőzi az európai szervizeket is.

Mint mondja, a vállalkozás hosszú ideig szinte teljesen lekötötte az összes szabadidejét, mert a szakmai fejlődés folyamatos tanulást, és rengeteg időt igényelt. Mivel most már azonban a cég sokszor szinte „működik magától is”, a megmaradt időben élhet a hobbijának: a régi Bosch műszerek, alkatrészek gyűjtésének. Álma pedig egy 2500 négyzetméteres új műhely építése, ahol minden elférne, de mivel a jelen gazdasági helyzetben nem látja értelmét egy ilyen nagy fejlesztésnek, valószínűleg mindebből csak egy raktárépület fog megvalósulni.

Benedeczki Lajos vallja: szerencsésnek tartja magát, hiszen azt, mindig is azt csinált, amit szeret, és ha újrakezdené, akkor is ugyanezt a szakmát választaná. A nyugdíjas években, mint cégtulajdonos még nem igazán gondolkodik, annak ellenére, hogy idén márciusban már átlépte ötvenedik életévét.
Boda Zsuzsa

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés