Családi pótlék: szabályváltozások Nyomtatás E-mail
2010. július 19. hétfő, 08:06

Augusztus 30-án hatályba lép a családi pótlékot módosító törvény, melynek értelmében, ha a gyermek a kötelező tanórai foglalkozásokról igazolatlanul több mint ötven órát mulaszt az adott település jegyzője elrendeli a gyermek védelembe vételét és a teljes iskoláztatási támogatás felfüggesztését.



Aszódiné Nedró Éva, a kiskőrösi polgármesteri hivatal szociális és gyámügyi osztályának vezetője elmondta, a törvény két részre bontja a családi pótlékot: a nevelési ellátásra és az iskoláztatási támogatásra. Iskoláztatási támogatásra a tanköteles gyermekre tekintettel jogosult a szülő.

 

Ha a tanköteles gyermek a kötelező tanórai foglalkozásokról 10 órát igazolatlanul mulaszt, akkor a közoktatási intézmény igazgatójának jelzése alapján az önkormányzat jegyzője felhívja az iskoláztatási támogatás jogosultját a várható következményekre. Az adott tanévben igazolatlanul mulasztott ötvenedik kötelező tanórai foglalkozás után a jegyző elrendeli a gyermek védelembe vételét, továbbá a teljes összegű iskoláztatási támogatás felfüggesztését, vagy dönt a családi pótlék természetbeni formában történő nyújtásáról.

 

A szabályozás célja egyértelműen az iskolakerülés visszaszorítása - mondta az osztályvezető. Városunkban eddig is megtettek mindent annak érdekében, hogy a gyermekek iskolába járását elősegítsék. A Gyermekjóléti Szolgálat évről évre kiemelt feladatának tekinti az igazolatlan iskolai hiányzások visszaszorítását, de sajnos jelentős eredményt elérni nem tudtak. A következő tanévtől bevezetésre kerülő szigorúbb szankciók remélhetőleg elősegítik az igazolatlan iskolai hiányzások csökkenését.

 

Dr. Szabó Gyula, szabálysértési ügyintéző elmondta, a tíz óránál több igazolatlan hiányzás eddig is szabálysértést valósított meg. Az igazgató jelzésére a jegyző 3000-től 50.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújthatja annak a gyermeknek a szüleit, aki legalább 11 óráról igazolás nélkül hiányzott. Évente kb. 80 ilyen esett fordul elő városunkban, a lopás után ez a második leggyakoribb szabálysértés.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés