Négymilliárdos beruházás - tiszta víz lesz a térségben Nyomtatás E-mail
2010. július 16. péntek, 08:24

Konzorcium szerveződött az ivóvíz minőségének javítására. Domonyi László kiskőrösi polgármester, a kistérségi társulás elnökének tájékoztatása szerint tizenkét település összefogásával alakult meg a konzorcium, mivel pályázni kizárólag ebben a formában lehet.

 


Kistérségi szinten négymilliárdos beruházást jelent a program, mellyel az uniós elvárásoknak megfelelő minőségű ivóvize lesz majd a kistérségnek. Kiskőrösnek közel ötszázmilló forintos ráfordítással lesz minőségi ivóvize. A pénz húsz százalékát lehet vezetékek cseréjére fordítani. Jelenleg egyébként főként a vas és az arzéntartalom magasabb a megengedett értéknél.

 

A polgármester azt is elmondta, hogy sajnos a beruházási összeg nem teszi lehetővé a teljes vezetékcserét, de a legkritikusabb pontokat mindenképpen kezelni tudják. Hozzátette: az utóbbi hetekben további három település Kunszállás, Császártöltés és Soltvadkert csatlakozott a konzorciumhoz. A legnagyobb gondok egyébként Fülöpszálláson vannak, és a kistérségben csupán egyetlen település, Bócsa büszkélkedhet azzal, hogy kifogástalan az ivóvize.

 

Vízdíj-emeléssel jár majd a hatalmas beruházás, a drágulás azonban harminc év alatt fokozatos lesz, így a lakosságnak nem jelent majd hirtelen megnövekedett terhet. Várhatóan legkésőbb 2012-re már minőségi ivóvíz folyik Kiskőrösön is a csapokból. Az induláshoz azonban azt is tisztázni kell még, hogy milyen mértékben vesz részt a programban az állam. A kezdeti számok ugyanis 95 százalékos állami támogatásról szóltak, most azonban már úgy tűnik, hogy kevesebb lesz.

 

Supka Éva

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés