Get Adobe Flash player
Több hetet késett az aratás Nyomtatás E-mail
2010. július 14. szerda, 12:23

Idén a nagy esőzések miatt három hetet késett a búza és az árpa aratása. A kalász 20 %-a leesett a földre, a felázott talajra nem lehetett rámenni, ráadásul a gabona fajsúlya is jelentősen csökkent. A gazdák árrobbanásra várnak, hogy legalább a pénzüknél legyenek.

A kíméletlen időjárás alaposan megkeserítette a földművelésből élőket helyzetét. A sokszor 18-20 mm-es napi csapadék teljesen elmocsarasította a földeket, a munka a talaj miatt szinte ellehetetlenült, a termés túléretté vált. A gazdák fáradtságot nem kímélve dolgoznak, hogy legalább null szaldósra jöjjenek ki.

Idén várhatóan jóval kevesebb termés lesz, ami a gazdaság törvényszerűségei szerint magasabb árakat vonz majd maga után. Azonban a válság felülírta ezeket az írott, íratlan szabályokat, hiszen tavaly a kevés mennyiségű termés ellenére sem lehetett magasabb felvásárlási áron eladni a gabonát. Az árak stagnálnak, viszont a ráfordítások az inflációval évről-évre nőnek, így a gazdák egyre nehezebb helyzetbe kerülnek.

 

Opauszki Gábor családi vállalkozásában 300 hektáron gazdálkodik.

- Most az a legfontosabb, hogy minél gyorsabban learassunk, hiszen így a termés könnyen átfordulhat szaporodási fázisba, romlik a minősége, és így alacsonyabb áron tudjuk csak értékesíteni. Az árak kiszámíthatatlanok, a takarmányt sok helyen nem lehet eladni, mivel üresek az állattartó telepek, így nincs ami felvegye azt. A gabona fajsúlya kb. 25 %-al csökkent, ami újabb veszteséget jelent, hiszen ugyanannyi learatott termés kevesebb súlyt nyom. Az üzemanyagköltséget, a rovarölő szert és a munkabért figyelembe véve sajnos nem hogy hasznot nem fog hozni az idei betakarítás, de még örülhetünk, ha visszakapjuk a pénzünket. Ha ez így marad, könnyen lehet, hogy sok gazda már nem fogja bevetni a földjét, hiszen nem éri meg.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés