Get Adobe Flash player
Tabdi, a tűzoltófalu Nyomtatás E-mail
2010. július 06. kedd, 09:41

Soha ennyire nem örült Tabdi a tűzoltó szirénának, mint az elmúlt hétvégén. A helyi önkéntes tűzoltó egyesület fennállásának 60. évfordulóját ünnepelte a falu apraja-nagyja.



A község valódi kuriózum a lakosság lélekszámát és az önkéntes tűzoltók számát tekintve, hiszen vélhetően itt él a legtöbb lánglovag. Az erős hagyományőrzésnek köszönhetően apáról fiúra száll a sugárcső öröklése Tabdin.

 

A jubileumi ünneplésre megnyitott tűzoltószertár kész múzeum és kincsesbányaként bizonyította: az elmúlt hat évtizedben a tabdi lánglovagok mindent megtettek ismertségük és tehetségük bizonyítására. Megyei, országos, sőt még nemzetközi versenyeken is megállták helyüket. Kupák, érmek, és megannyi oklevél mutatta, a tabdi tűzoltóknak rangja van a világban.

 

Nem ritka az a család, ahol a harmadik generáció is tagja a szervezetnek. A tavalyi közgyűlésen a fiatalok vették át a kezdeményezést, ennek köszönhetően rendkívül színvonalas, baráti hangulatú napon tisztelegtek elődeik eredménye előtt. Reggel szentmise keretében emlékeztek meg elhunyt alapítóikra és tagtársaikra. Tíz órakor aztán felsüvítettek a szirénák. Zárt sorban felvonultak a régi korok szinte veterán járművei, mögöttük a legkorszerűbb tűzoltókocsikkal.

 

 

Szívesen vettek részt a nagyszabású meneten a soltvadkerti, ballószögi, kiskőrösi, kiskunhalasi és akasztói lánglovagok is, valódi élményt nyújtva a legfiatalabb érdeklődőknek, akik minden tűzoltó autót belülről is megszemlélhettek. Az ünnepi közgyűlésen, melyet a falu közelmúltban átadott főterén tartottak, közel ötvenen vettek át különböző jubileumi emlékérmet, 50-40-30-20- és 10 éves szolgálatukért, többek között id. Tóth Imre 25 éves parancsnoki munkásságáért megyei kitüntetésben részesült.

 

A nap során bemutató szereléseket láthattak a kíváncsiskodók a televíziós szereplésükről ismert óvodás csoporttól, az EU-s szabályok szerint felkészített fiúcsapattól, majd a kiskőrösi hivatásos tűzoltóktól. Este bállal zárult a jubileumi ünnepség. Geiger János, a katasztrófavédelmi igazgatóság nyugalmazott vezetője elmondta, mindig is nagyra becsülte, hogy Tabdi ilyen kiemelt figyelmet szentel a hagyományok ápolására. Büszke erre a kedves társaságra, öröm közöttük látni a sok boldog arcot. Nagy Mihály és Tóth Imre bácsi, egykori alapító vezetők öröksége jó kézben van, és ahogy a fiatalokat elnézem, van esély a rangos egyesületi élet méltó további átörökítésére – nyilatkozta a díszvendég.

 

vnm

További képek a cikk galériájában >> (Tűzoltónap Tabdin)

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

Cikk galériája

 

 
Hirdetés