Múzeumok éjszakája a Tájházban Nyomtatás E-mail
2010. július 02. péntek, 09:37

Idén is különleges élményt kínált "kalandtúrázó" látogatóinak a Kiskőrösi Múzeumok Éjszakája. A Szlovák Tájházban kemencében sütött házi buktával, kaláccsal várták a betérő vendégeket.



A nyitott szín alatt B. Kovácsné Zsuzsika főzte a házi szappant, Kispálné dr. Lucza Ilona múzeumigazgató és kollégái pedig közben szlovák asszonyokkal rakták kemencébe a sütnivalót. A gyerekek örömére több népi játékot is felállítottak az udvaron, és még a frászkarika is előkerült.

 

- A mai háziasszonyok el sem tudják képzelni, hogy mi mindent tudtunk hajdanában hasznosítani otthon. A régi, megavasodott szalonnákból, töpörtyűkből és a bödön alján megöregedett zsírból például szappant főztünk nyáron az üstben - mesélte B. Kovácsné Zsuzsika néni.

 

- Hogyan készült a szappan?

- Úgy 3 kilónyi zsiradékhoz egy kiló marószódát számítottam. A szódát elkevertem 10 liter vízben és alágyújtottunk az üstnek. Amikor az oldala meleg lett, beletettem a zsiradékot is. Körülbelül - két és fél, három óra kell, hogy elkészüljön, közben kevergetem, és ha fut, hideg vizet is adok hozzá. Ha a hab alatt már sűrűbb, mézszerű anyagot észlelünk, elzárhatjuk, és egy nagy kanállal levesszük a tetejéről a folyékony szappant.

 

- Az üst alján viszont sötét lé van. Mi az?

- Ez a lúg, amit háziasszonyok üvegbe raktak és a gyapjúmosáshoz használták fel. Kiváló tisztaságúra mosta még a legpiszkosabb ruhát is. A szobafestők is előszeretettel használták a háziszappant, ha szappanos vízzel mosták le a falat, arra jobban tapadt a festék.

 

- Hát elég büdös van itt. A szappan is ilyen szagos marad?

- Levendulavirággal, rózsaolajjal illatosíthatja, aki úgy jobban kedveli. De a kész szappan illata már nem elviselhetetlen. A házi szappan egyébként minden bőrtípusra kiváló, nincs benne semmi mesterséges illatosító, habzásgátló anyag. Selymes puhaságú lesz tőle a bőr, és használatával eltűnnek a bőrproblémák is. Jótékony hatású ekcémás betegség esetén, korpás fejbőrre is.

 

Boda Zsuzsa

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés