Érdektelenek a mai fiatalok? Nyomtatás E-mail
2010. június 30. szerda, 12:46

Az Ifjúsági Kerekasztal decemberben kezdeményezte egy ifjúsági témákkal kapcsolatos kérdőív kitöltetését a helyi ifjúsággal, amit végül közel kétezren töltöttek ki. A több hónapos munkával járó feldolgozás, és elemzés után beszélgettünk Szedmák Tamással, a Kiskőrös Ifjúságáért Egyesület elnökével, a kezdeményezés elindítójával.


 

- Melyek a legfontosabb információk, amelyek kiderültek az elemzéskor?

- A kérdőívek kitöltésének eredménye számos megoldandó feladatra hívja fel a figyelmet, ami a város ifjúságpolitikájában elvégzésre vár. A fiatalok helyi közéleti kérdésekkel kapcsolatos érdektelensége, amelyre a felmérésben fény derült, felhívja a figyelmet a város ifjúsági ügyeinek mielőbbi megváltoztatására. A környezet, a köztisztaság állapotával alapvetően elégedettek a fiatalok, közéleti kérdésekkel kapcsolatosan viszont alapvető hiányosságokkal és információhiánnyal rendelkeznek. Ezért több olyan kérdést kellene felvetni és megválaszolni a városban, amely konkrétan a fiatalokkal kapcsolatos: az egzisztenciális lehetőségek mielőbbi javítása, a szabadidős, szórakozási és kulturális lehetőségek bővítésének támogatása, annak fényében, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet nem kedvez az efféle nyitásoknak. A fiatalok tömeges elvándorlása és ennek a tendencianövekedésnek a veszélye miatt egyszerre kellene a munkahely és otthonteremtés mellett, a szabadidős, szórakozási, kulturális és sportlehetőségeket is bővíteni. Ami a rossz gazdasági környezet adta kevés mozgástérrel nem könnyű feladat.

 

- Véleményetek szerint az adott gazdasági nehézségek között lehet ma ezekre a problémákra megoldást találni?

- A kutatás szerint számos olyan programlehetőségre lenne igény, amely nincs helyben, de még a térségben sem található. Emellett a környéken fellelhető szórakozási lehetőségek is igencsak egyoldalúak, pedig lehetne ez a kínálat változatosabb is. Olyan irányba kell elindulni, amely fejlődést hozhat akár rövidtávon is, de nem feltétlenül igényel az önkormányzatnak újabb anyagi forrásokat, vagy költségvetési átcsoportosításokat. Ehhez a már rendelkezésre álló helyiségek kihasználtságának felülvizsgálata mellett, fontos lehet például a civil szervezetekkel, és az esetlegesen helyi program és szórakozási lehetőséget biztosító gazdasági társaságokkal való szorosabb együttműködés, a programlehetőségek bővítésében, mivel az utóbbi években számos városi programot szerveznek egyesületek, civil szervezetek, amelyek sikeresek és tömegeket mozdítanak meg rendezvényeiken. Fontos, hogy a jövőben rendszeres kapcsolata legyen a város vezetésének ezekkel a civil szervezetekkel. Meg kell vizsgálni, hogy az önkormányzati ingatlanok között van-e olyan, amely jelenleg nem termel semmilyen értéket, sőt csak folyamatos kihasználatlan állagmegóvást igényel az önkormányzat költségére, de használható lenne olyan tevékenységek helyszínéül, amelyek változást hozhatnak a helyi lehetőségek fejlődésében. Nyilván ehhez olyan működtető partnerekre is szükség lesz, amelyek eddigi tevékenységükkel, eredményeikkel is garantálhatják, hogy a jövőben is sikeres tevékenységet tudnak végezni. Az ifjúsági Kerekasztal ezért a napokban egy konkrét javaslatcsomagot terjeszt a városvezetés elé.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés