Szemét ügy ez a szemét Nyomtatás E-mail
2010. június 30. szerda, 12:35

Szeméthegyek, szétkapart zsákok, bűz és kosz a szelektív hulladéksziget körül. Ez vagy ehhez hasonló látvány nem ritka a kiskőrösi Profi áruház előtti parkban – hívta fel a figyelmünket a sajnos majdnem mindennapi látványra az egyik városlakó. Ő ugyan nem a környéken él, de a városközpont ezen részén nap, mint nap áthalad. Nem bírta szó nélkül a dolgot.



Helyszíni szemlénk aztán bizonyította a bejelentő igazát. Elviselhetetlen bűz, általános háztartási hulladék zsákokba rakva, amelyek többségét az éjjeli kóbor kutyák széthúztak, rothadó paradicsom, újságok és megannyi flakon. Miért e nagy rendetlenség? Ennek jártunk utána.

 

Marika néni, akik teljes nevét a retorzióktól tartva nem vállalta, a szomszéd lakótömbben lakik. Elmesélte, hogy nem csak éjszaka hordanak ide mindenféle szemetet, többször nap közben is látta, hogy egy-egy kisteherautóból, vagy gyalogosan odadobnak egy-egy zsákot. De miért a szelektív gyűjtőszigetet választják erre a célra, az érthetetlen! Az itt lerakott illegális szemét ugyanis nem szelektíven válogatott, ebben mindenféle hulladék megtalálható. Volt már, amikor televíziókészüléket is látott a kupacban. Pedig azt külön díj felszámolása nélkül elhelyezhette volna tulajdonosa a város szélén lévő hulladékudvarban is.

 

Martin Ferenc, a kiskőrösi polgármesteri hivatal munkatársa szintén felháborodását fejezte ki nekünk.

- Az emberi butaságnak és nemtörődömségnek a csúcsa, amivel kénytelenek vagyunk nap, mint nap szembesülni. Sajnos a városközponti eset nem egyedülálló. Közterület-felügyelőnk és a településőrök hetente jelentik az ehhez hasonló illegális szemétlerakókat. Sajnos tettenérést még nem tudtunk eredményezni, pedig vélhetően a későbbiekben visszatartó erő lenne a bűnelkövetőknek, ha egy-egy komolyabb csekkel kellene szembesülniük tetteik következményeként. A Profi melletti szelektív hulladékgyűjtő sziget helye sem szerencsés, a bokrok miatt nincs úgy szem előtt, így történhet, hogy szinte észrevétlen kerülnek oda a szemetes zsákok. a szállító minden héten kedden üríti a szelektív gyűjtőedényeket, természetesen a mellé lerakott hulladékot nem viszi el. ennek elszállításáról nekünk kell gondoskodni, plusz önkormányzati költségen. Kérünk ezért minden szemtanút, aki látja, hogy ilyen környezetszennyezést, illegális hulladék elhelyezést valósít meg valaki, hívja a rendőrséget, vagy munkaidőben az önkormányzat stratégiai osztályát! Közös ügyünk, hogy városunk tiszta, a turisták számára is vonzó legyen. Akinek pedig annyi szemete képződik, ami nem fér a lakótömb által bérelt konténerbe, az a Kőröskom Kft-nél vásárolhat olyan zsákot, melyben elhelyezheti a plusz szemetét és azt térítésmentesen elszállítják a Regionális Hulladéklerakóba, Kiskunhalasra.

- vnm

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés