Elegünk van a szúnyogokból Nyomtatás E-mail
2010. június 29. kedd, 12:10

Lassan elviselhetetlenné teszik mindennapjainkat ezek a vérszívók. Megszomorítják a kerti partik hangulatát, alig lehet kimenni a kertbe, mert agyonmarják a kisgyerekeket és a felnőtteket egyaránt. Szúnyoginvázió, vagy csak felesleges hisztéria? Ennek jártunk utána.


Miért szív vért a szúnyog?

A Magyarországon kimutatott mintegy 44 szúnyogfaj közül csak néhány faj szívja az emberek vérét, de nagy egyedszámuk miatt ezt is sokkal többnek érezzük a kelleténél. Nálunk gyakori csípőszúnyogok a gyötrő szúnyog, a mocsári szúnyog és a dalos szúnyog. A szúnyogok hímjei teljesen ártalmatlan, növényi nedvekkel táplálkozó rovarok. A szúnyogok nőstényei is életük jelentős részében növényi nedveket szívogatnak, de sok fajnak a sikeres peterakáshoz legalább életében egyszer vért kell szívnia. Vérszívás nélkül a lerakott peték életképtelenek. A vérrel jóllakott nőstény szúnyog rendszerint pocsolyák vagy viszonylag háborítatlan állóvizek felszínére rakja egyesével vagy csomókba akár több száz petéjét. A petékből néhány nap alatt kikelnek a lárvák, majd többszöri vedlés és a bebábozódás után – a víz hőmérsékletétől és fajtól függően – akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a vérszívásra kész szúnyogok. Most, hogy a környezetünkben sokkal több a víz, szinte mindenütt ezrével kelnek ki az átkos vérszívók.

 

Hogyan védekezhetünk a szúnyogok ellen?

A szúnyogok ellen több védekező módszert is bevethetünk. A legjobb a fizikai elszigetelés (szúnyoghálók, szorosan záró, átszúrhatatlan öltözet). Ha mégis fel akarjuk venni velük a versenyt, számos szúnyogriasztó szer közül válogathatunk. Egyesek a dietil-toluamid tartalmú készítményekre esküsznek. Ez utóbbiakat lehet testre permetezni, illetve párologtatóval vagy füstölővel a levegőbe juttatni. A készítményekben található méreganyagok ugyan általában veszélytelenek az ember számára, mégis érdemes arra vigyázni, hogy szembe és szájba ne kerüljenek, illetve hogy használatuk után alaposan mossunk kezet.

 

Szervezett védekezés esetén az imágók (kifejlett rovarok irtására) ma még leginkább két szert permeteznek a fertőzött területekre, a diklórfoszt és a malationt. A rákkeltő hatással gyanúsított diklórfoszt a készletek (feltehetőleg idei) elhasználása után kivonják a forgalomból.

 

A lárvákat úgy lehet a természetre viszonylag kíméletes módon elpusztítani, ha Bacillus thuringiensis baktériumot tartalmazó készítményeket juttatnak ki a szaporodóhelyekre. De ez az eljárás sem tökéletesen szelektív, így hasznos rovarok is áldozatul eshetnek az irtásnak.

 

Egyes növényvédelmi szaküzletben gyorsan ölő rovarirtót javasolnak a kerti bokrokra permetezni, azonban Németh Ákos, a Kiskunsági Nemzeti Park madarásza szerint ez a megoldás azért veszélyes, mert az ily módon megmérgezett szúnyogot, ha megeszik a kertekben fészkelő énekes madárkák, bizony elpusztulhatnak.

 

Természetes védelem:

Ha nem szeretnénk jelentősebb összeget költeni a szúnyogokkal szembeni védekezésre, természetes anyagok segítségével is távol tarthatjuk maguktól a vérszívók hadát. Fél narancsra szórjuk szegfűszeget, majd öntsük le alkohollal, mert a szúnyogok nem szeretik a narancsból ilyenkor kipárolgó illatot. Helyezzünk ecettel átitatott kendőt a szobába, távol tartja a vérszívókat. Törjünk porrá szegfűszeget majd helyezzük gézzsákba, s helyezzük el a helyiség több pont pontján. Együnk fokhagymát, bőrön keresztül párologva szúnyogűző hatása van.

 

Népi praktikák csípés esetén:

Ha mégis megcsípett a szúnyog, tegyünk rá hűsítő borogatást. Ideális erre az ecetes borogatás. A szúnyogcsípést azonnal enyhíti, megszünteti a viszketést. Csillapítható a viszketés a mentolos bedörzsöléssel is. Sokat segít a nedves só. Ha a csípés helyét azonnal bekenjük, elmarad a viszketés. Viszketés ellen használhatunk antihisztamin hatású krémet, kölnit vagy tiszta alkoholt. A viszketés és a duzzanat fél óra alatt megszűnik.

Több csípés esetében segíthet a hígított szalmiákszesz. Ha a megcsípett felületet bedörzsöljük vele, megszünteti a viszketést, enyhíti a fájdalmat. Hasonló eredményt érhetünk el a hagymalével is.

Kirándulás, utazás előtt tanácsos vásárolni a patikában hűsítő gélt. Nemcsak a viszketés, hanem a csípéstől származó fájdalom enyhítésére is alkalmas. Főleg gyerekek esetében fontos, hogy legyen nálunk gyulladáscsökkentő, hűsítő kenőcs.

 

vnm

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés