Klasztert alapítottak az építőipar szereplői Nyomtatás E-mail
2010. június 21. hétfő, 09:30

A gazdasági válság ellenére a térségben tevékenykedő építőipari cégek bizakodóak. Nemrégiben 15 taggal Építőipari-technológia Fejlesztési Klasztert alapítottak, amely mentőöve lehet az ágazat környékbeli szereplőinek. Major József építész koordinálta a szakmai közösség létrehozását, amely piaci és nem piaci szereplőket tömörít. A klaszter tagjai közösen jobban ráláthatnak a piaci igényekre és a lehetőségekre.


 

- A klaszter olyan együttműködő partnerek köre, amelyeket közös érdekkör köt össze, bizonyos projektek köré szerveződnek, azonban a felek továbbra is megőrzik önállóságukat – vázolta Prof. Dr. Lengyel Imre, a SZTE tanára, az MTA doktora, aki nemrégiben előadást tartott Kiskőrösön.

 

- Együtt jobb eséllyel indulhatnak a például közbeszerzési pályázatokon, kistérségünkön kívüli, esetleg külföldi tulajdonban lévő, nagy építőipari cégek mellett. Az előadó hangsúlyozta, az is lényeges szempont, hogy a felek együttműködésének eredményeként bizonyos típusú költségek - marketing, szerződéskötési díj, nyomon követés - is csökkenhetnek.

 

Lengyel Imre emlékeztetett arra, hogy a térségi vállalkozások közötti együttműködés erősítésének gondolata először 2001-ben, a Széchenyi-tervvel jelent meg hazánkban. Hangsúlyozta, hogy a több évtizedes múltra visszatekintő külföldi klaszterek mintája jó példaként szolgálhat más ipari, termelő és szolgáltató szférában tevékenykedő szervezetek közötti együttműködésre is.

 

Mint azt Major József elmondta, az építészeti klaszter létrehozását két ok motiválta: az egyik, a tagok között már meglévő együttműködési, üzleti kapcsolatok, a másik pedig annak felismerése, hogy a kistérségben az építőipar kitörési pontot jelenthet, amennyiben az érdekelt vállalkozások megfelelően összefognak.

 

Boda Zsuzsa

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés