Országzászlót avattak Akasztón Nyomtatás E-mail
2010. június 10. csütörtök, 14:13

A „Trianoni diktátum” gyászos emlékének 90. évfordulóján emlékművet és országzászlót avattak az akasztói főtéren június 4-én. Az egyedülálló koronás Turulmadár szobor és angyalos címeres Országzászló emlékezteti ezután a az itt élő és az átutazó embereket a szomorú eseményre.



A rendezvényre sokan eljöttek a környező településekről is, hogy Suhajda Antal polgármester után meghallgassák Akasztó szülötte, dr. Bakay Kornél régészprofesszor történelmi előadását. A beszédek után Gelányi Ferenc lelkész megszentelte az Országzászlót, majd Pop Imre, az erdélyi Kraszna, Akasztó testvértelepülésének polgármestere osztotta meg hallgatóságával, mit jelent számukra Trianon. Égető Ádám szavalata után az emlékező tömeg fáklyákkal az I. Világháborús emlékműhöz zarándokolt, ahol elhelyezték az emlékezés koszorúit és a kegyelet virágait, mécseseit.

 

- Egy tollvonással megszűntették nemzeti és történelmi egységünket 90 évvel ezelőtt - mondta Suhajda Antal polgármester emlékbeszédében. - Trianon 1,7 millió magyart juttatott Romániának, 1 milliót az akkori Csehszlovákiának, félmilliót Jugoszláviának. Ezzel a határozattal a magyarok 35%-át választották el hazájától. Minden harmadik magyar idegen állampolgárrá vált, hazánk területe pedig 325 ezer kilométerről 93 ezerre csökkent és elveszítettük több nagy múltú, történelmi városunkat is. Az újonnan meghúzott határok elvágták az ország központja felé haladó útvonalakat, folyóvölgyeket. Kettévágták vasúti és folyami úthálózatunkat, elcsatolták erdőink, szénbányáink, vízierőműveink, vasbányáink nagy részét, elvették valamennyi sóbányánkat, arany- és ezüstbányánkat. Végül Fiume elcsatolásával elvágtak minket a tengertől is. Mezőgazdaságunkon kívül valamennyi természeti forrásunkat elveszítettük. A most felállított Országzászló erre a gyalázatos eseményre emlékeztessen bennünket.

 

Pop Imre krasznai polgármester rövid beszéde könnyeket csalt a jelenlévők szemébe.

- Nekünk a Szilágyságban azért, hogy egy ilyen emlékművet emelhessünk, évtizedeket kell harcolnunk. Kimondhatatlanul fontos, hogy most itt lehetünk, azok között, akik velünk együtt átérzik, hogy volt hajdan egy anyaország, amit széttéptek, a testét megtiporták, hogy ne lehessen ereje. Jó látni, hogy az akasztóiak tudnak méltósággal emlékezni a múltra, meg tudják becsülni a jelent és tudnak bízva, reménykedve tekinteni a jövő felé is.

 

Boda Zsuzsa

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés