Az életével játszik, aki bizonytalan eredetű készítményt fogyaszt Nyomtatás E-mail
2010. június 07. hétfő, 09:20

77 millió európai szerzi be a gyógyszereit illegálisan. Főleg az interneten, orvosi ajánlás és recept nélkül lehet hozzájutni azokhoz a szerekhez, amelyek gyógyulást, fogyást, vagy éppen teljesítményfokozást ígérnek.

A hamisított gyógyszerek leleplezése égető egészségügyi probléma, nem is elsősorban a gyógyszergyártók számára, hanem a betegek, a fogyasztók érdekében. Ezek a készítmények ugyanis ellenőrizetlen, gyakran káros anyagokat tartalmaznak. Az utóbbi években jelentősen megnövekedett a hamisított gyógyszerek forgalma Magyarországon.

 

Kelendő életmód-szerek

 

- Az illegálisan beszerzett készítmények körében az életmódgyógyszerek a legnépszerűbbek: ezek egyébként a leggyakrabban hamísított gyógyszerek is – mondja Dr. Martinkó István háziorvos. - Élen állnak a fogyasztószerek, a potencianövelő készítmények, a dohányzásról leszoktató pirulák, az izomnövelők és az antidepresszánsok. Időszakos kedvencek is vannak: ilyen volt például – a H1N1 vírusnak köszönhetően – az influenza kezelésére javallott termékek, de hallottam már AIDS-et vagy rákot gyógyító hamis pirulákról is. Ezek legtöbbször Indiából, valamely közel-keleti országból, vagy Kínából származnak. Volt már példa arra is, hogy az USA-ban vagy Lengyelországban előállított hamis készítményekkel találkoztak a vámosok.

 

Patkányméreg a pirulában

 

- A probléma ott kezdődik, hogy az illegális forrásból vásárolt készítményeknek bizonytalan a hatóanyag-tartalma. Léteznek olyanok, amelyek híján vannak mindenféle hatóanyagnak, vagy tartalmaznak ugyan gyógyításra alkalmas összetevőt, de jóval kisebb mennyiségben az előírtnál. Ez főleg az antibiotikumok esetében veszélyes, hiszen az ellenálló baktériumtörzsek kifejlődésének éppen a nem kellő mennyiségű hatóanyag az egyik alapja. Ha egy gyógyszer szabálytalan gyártási eljárással készül, még a jó komponensek is hatástalanok lesznek, illetve olyan mellékhatásokat okozhatnak, amelyek akár maradandó egészségkárosodást is kiválthatnak. A legsúlyosabb az az eset, ha mérgező anyagokat tartalmaz az álgyógyszer. Találtak már téglaport, cementet, de patkánymérget is ilyen pirulákban - ha ilyet vesz be a beteg, könnyen az életébe is kerülhet.

 

Vonzó az anonimitás

 

- A hamisítványok általában olcsóbbak az eredetinél, de nem minden esetben ez a fő ok a vásárlásra – osztja meg tapasztalatait Martinkó doktor. - Sokaknak az arc nélküli vásárlás vonzó. Nincs orvosi vizit, nincs felírás, nyilvántartás, nem kell szégyenkezni, indokolni a használat okát. Különösen veszélyesek azok az internetes felületek, melyeken a terjesztők célcsoportokhoz szólnak, például testépítők, fogyókúrázók, potenciazavarral küzdők, rákos betegek számára kihagyhatatlan ajánlatokkal ostromolják az olvasót. Feltétlenül gyanúsak az ezeken a portálokon megjelenő, piacról korábban kivont vagy törzskönyvből törölt termékek, az olyan hangzatos reklámok, mint az “egy kiló mínusz tablettánként” vagy a csodás gyógyulásokról szóló történetek.


Kiskőrösi tapasztalatok

 

- Egyetlen egyszer derült ki, hogy két fiatal srác olyan izomnövelő étrend-kiegészítőt evett, amely ellenőrizetlen hatóanyag tartalmú volt – mondja Martinkó doktor. A fiúknak olyan pajzsmirigy túlműködésük lett, ami felborította a teljes hormonháztartásukat. Két hónapi kezelés után lehetett eredményt elérni a gyógyulásukban. Hazánkban a hamis készítmények térhódítása még viszonylag kezdeti stádiumban van, de a fogyasztói tudatosságot már most növelni kell.

 

Hamis vagy eredeti?

 

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) honlapján megtalálható valamennyi, Magyarországon forgalmazott gyógyszeripari termék pontos leírása, és fotója is, így az eredetiséget mi magunk is ellenőrizhetjük.

- Csak olyan gyógyszert, vagy gyógyhatású készítményt vegyünk meg, melynek csomagolásán feltüntették az OÉTI számát, van magyar leírása, és az tartalmazza a hatóanyag-tartalmat is, emellett rajta van a gyártó vagy forgalmazó teljes elérhetősége – ad tanácsot Aszódiné Markó Teréz, a város közismert gyógytermékeket árusító üzletasszonya. - A hamisítás külső tényezői többnyire szembetűnőek. A dobozon nincs magyar nyelvű felirat, magyar nyelvű betegtájékoztató sem található benne. A doboz színe és mintázata is eltér az eredetitől, rossz helyesírású szöveg található rajta. Persze vannak tökéletes másolatok is, ami első látásra talán nem is tűnik fel. Hivatalosan működő üzletben, gyógyszertárban biztosan nem kockáztatja senki a működési engedélyét azzal, hogy álgyógyszereket vagy hamis, ellenőrizetlen hatóanyagú készítményeket kínáljon. Nagyon szigorúak az előírások, komoly büntetésre számíthat az, aki erre folyamodik. Nálam is jártak már többször ellenőrzésen az ÁNTSZ szakemberei, szúrópróbaszerűen leemeltek a polcról néhány készítményt és beazonosították. A hamis szereket többnyire az interneten, piacon, edzőtermekben, vagy kéz alól árulják.

 

V. Nagy Melinda

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés