Get Adobe Flash player
Szélsőséges időben több a rosszullét Nyomtatás E-mail
2010. június 02. szerda, 13:22

Front hátán front jellemzi mostani időjárásunkat. A 20 fokos hőmérséklet-ingadozás alaposan megviseli a szervezetet. Sokan panaszkodnak fejfájásra, rossz közérzetre, feszültebbek, fáradékonyabbak vagyunk, a mentők pedig csúcsra járatva dolgoznak.



- Jelentősen ingadozik a légnyomás, változik a levegő páratartalma és ez bizonyos típusú betegségben szenvedők számára akár életveszélyes rosszullétet is okozhat - mondja Farkas Gyula, a kiskőrösi mentőszolgálat vezetője. - Egy átlagos napon 5-10 esethez riasztanak minket, az utóbbi napokban, hetekben azonban előfordult, hogy napi 18 rosszulléthet, balesethez vonultunk ki.

 

Akinek idegrendszeri problémái vannak, vagy gyengébb az immunrendszere alapos megpróbáltatásoknak teszi ki a szélsőséges időjárás. Ugyanígy az idősebb korosztály, a krónikus betegségben szenvedők, vagy a túlhajszolt életmódot folytatók is megszenvedik a fronthatásokat.

 

A meleg front előtt már több órával jelentkeznek a problémák, emelkedik a pulzusszám, csökken a vérnyomás, gyakoribbak a fejfájások és a depressziós rohamok is. A hidegfrontot utólag érzik meg a betegek, ilyenkor a reumatikus betegségben szenvedőket teszi próbára az időjárás, de gyakoriak az asztmás rohamok, a vese-, epe-, gyomorgörcsök, és a koraszülések is. Többen jeleztek mellkasi panaszokat és gyakoribb a szívinfarktus, a diabéteszes rosszullétek, az agyi történések száma, és a tumoros betegek is nagyobb fájdalomra panaszkodnak.

 

A frontokkal terhelt időszakokban magasabb az öngyilkosságok száma is.

- Október óta 30 százalékkal megnőtt az öngyilkossági statisztikánk, havonta átlagosan 6-10 esetben riasztanak minket öngyilkossági kísérlethez. Ennek több oka is van, elsősorban a nehéz gazdasági helyzet, a munkanélküliség, a kilátástalannak tűnő élet, a frontok csak az utolsó lépés a szakadék szélén álló betegnek.

 

 

- Mit tegyünk, ha valaki infarktusgyanús rosszulléttel küzd környezetünkben?

- Azonnal mentőt kell hívni, még akkor is, ha kisvártatva jobban lesz. Ha baloldali zsibbadásra panaszkodik, amely a mellkastól halad a karok felé és a szája is legörbül, orvosi ellátásra van szüksége a betegnek. Az ilyenkor adott infúzió életet ment, hiszen a kisebb rosszullét sokszor előfutára egy nagyobb, akár végzetes rohamnak.

 

Fontos, hogy a krónikus betegségben szenvedők pontosan szedjék az előírt gyógyszereiket. Sok rosszullétnek az az oka, hogy a beteg elfelejtette bevenni a gyógyszeradagját, majd amikor ezt észrevette, kétszeres adagot vesz be. Hétvégente gyakran előfordul, hogy a betegek is „lazítanak” egy kicsit, és alkoholt fogyasztanak olyan gyógyszerekkel, amelyekkel tilos. Főként a nyugtatók, valamint a kedélyjavítók szedési utasítását kell pontosan elolvasni ebből a szempontból. Az időjárási viszonyoktól függetlenül mozogjunk sokat a szabad levegőn, hogy szervezetünk hozzászokjon a szélsőségekhez.

Boda Zsuzsa

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés