Get Adobe Flash player
Bajban lesznek a méhészek Nyomtatás E-mail
2010. június 01. kedd, 14:42

Az utóbbi hetek nagy esőzése rútul elbánik a mezőgazdasággal. Sok helyen a víz alatt állnak a gabonaföldek, szőlőültetvények, de a virágzó növények is nagy kárát látják a gyakori esőnek. Különösebb hozzáértés nélkül is prognosztizálható, hogy a méhészek nagy bevételkieséssel lesznek kénytelenek számolni.



Haskó László, a soltvadkerti gazdakör elnöke több mint négy évtizedes méhészeti tapasztalattal a háta mögött beszélt a jelenlegi helyzetről.

- Pontos adatot könnyelműség lenne mondani, de annyi bizonyos, hogy térségünkben nem lesz akácméz az idén. Ez alatt a Duna-Tisza közét értem elsősorban. A Bakonyban is vannak kaptáraim - a rutinos, tapasztalt méhészek kihasználják általában a vándorlási lehetőséget -, ott volt valamennyi akác, de ötven-hatvan százalék veszteséggel sajnos mindenképpen számolni kell még így is, már ami az akácmézet illeti. Most virágzik a repce, majd a napraforgó, vaddohány, ahonnan lehet számítani nektárra, de nagyon kellene most már a napfény és a meleg.

 

- Mennyire kedvelik a fogyasztók az akácmézet?

- A magyarok nagyon. Az ínyencek keresik a fenyő, hárs és egyéb fajta mézeket is, de az akác verhetetlen hazánkban, ez kétségtelen, pedig nagyon értékes hatóanyagban a többi méz is.

 

- Vonzó-e manapság a méhészkedés?

- Ha azt nézem, hogy vannak új tagjaink is az egyesületben, akkor azt kell mondanom, hogy látnak fantáziát benne a fiatalabbak. Elvileg eredményes ágazat lenne, hiszen korrektek a piaci viszonyok, jó az üzleti etika is, ami nem igazán jellemző a mezőgazdaság egyéb területeire. Azonnal fizetnek a szállítók a mézért, nem áll benne a termelő pénze, mint mondjuk a bornál akár évekig is.

 

- Mennyire biztonságos a vándorlás?

- Sajnos nem sátorozhatunk a kaptárok mellett, de igyekszik mindenki jó helyet találni és az ottani méhészekkel is jó kapcsolatot ápolunk. Figyelnek a kaptárainkra, sőt, mérik a napi mennyiséget, ami nagy segítség, mert ehhez tudunk viszonyítani, hogy tovább vigyük-e a méheket. De ez fordítva is így van, mi is hasonlóan segítjük a más vidékről érkezett méhésztársainkat.

Supka Éva

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés